مروری سیستماتیک و متاآنالیز بر شیوع و اثربخشی حفاظ گذاری گناد در نمای روبروی رادیوگرافی لگن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی پژوهشهای نوین در مهندسی پزشکی
  • کد COI اختصاصی: MRME01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 337
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسما مرایی

دانشجوی کارشناسی، گروه مهندسی پزشکی، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران

رویا داودی

دانشجوی کارشناسی، گروه مهندسی پزشکی، واحد دزفول، دانشگاه آزاد اسلامی، دزفول، ایران

محمد چاویده

دانشجوی کارشناسی پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران

فاطمه مرادی

واحد توسعه تحقیقات بالینی، بیمارستان گنجویان، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دزفول، ایران

چکیده

زمینه و هدف:حفاظت گذاری گناد به طور گستردهای در سنین باروری و قبل از آن توصیه شده است. روش رایج کنونی برای حفاظت گذاری از گنادها قرار دادن یک ورقه ی سربی بر روی لگن حقیقی در گروه مونث و بر روی ناحیه ی اسکروتوم در گروه مذکر است. نحوه ی قرارگیری این حفاظ ها اغلب نادرست است و منجر به پوشاندن ساختارهای تشخیصی تصویر و گاهاً تکرار آزمون می شود. از طرفی تخمدان ها اغلب در نواحی جانبی لگن قرار گرفته اند و حتی قرارگیری صحیح حفاظ منجر به حفاظت کامل از تخمدان ها نمی شود. مطالعات متعددی در زمینه ی بررسی شیوع و کیفیت حفاظ گذاری گناد انجام شده است و نتایج ضد و نقیضی گزارش شده است. هدف از مطالعه ی حاضر تعیین شیوع و اثر بخشی حفاظ گذاری گناد در رادیوگرافی لگن از طریق مرور سیستماتیک مقالات منتشر شده می باشد. روش جستجو: پایگاه اطلاعاتی PubMed و Embase با استفاده از کلید واژه های Pelvice Radiography, Gonad Shield/Ing, X-Ray, Reproductive Organs, Testes, Ovary, Prevalence and Positioning بدون محدودیت زمانی جست و جو شد. جهت جست و جوی گسترده تر لیست مقالات مرتبط نیز به صورت دستی جست وجو شد.مقالات بازیابی شده توسط دو نویسنده طبق چک لیست PRISMA به صورت مستقل بررسی و موارد اختلافی هم با مشورت حل شد و اطلاعات استخراج گردید.متاآنالیز با استفاده از نرم افزار STATA20 انجام شد. یافته ها: مجموعا 543 مقاله در جست و جوی اولیه بازیابی شد بعد از ارزیابی مقالات و انطباق با معیار های ورود و خروج 17 مقاله کاملاً مرتبط انتخاب گردید. شیوع کلی حفاظ گذاری گنادها %58 (95% CI: 40 -74%) . تخمین زده می شود که تنها در %34 رادیوگراف ها حفاظ به درستی استفاده شده بود (%95 CI: 25 - 44%) .نحوه ی استفاده نادرست از حفاظ در خانم ها به طور قابل توجهی بیشتر از آقایان بود P< 0/001,52%to 85% نتیجه گیری:روش کنونی برای حفاظ گذاری از تخمدان ها در رادیوگرافی لگن روش موثری نیست . در مورد آقایان گزینه کلیدی آموزش صحیح حفاظ گذاری است.

کلیدواژه ها

حفاظ گذاری گناد، رادیوگرافی لگن، حفاظت در برابر اشعه، کیفیت تصویر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.