مقایسه عملکرد نرم‌افزارهای تجاری در تعیین توزیع دانه‌بندی سنگ حاصل از انفجار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع معدنی، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MHRE-4-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمود معصومی نسب

دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژیوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود

سید محمد اسماعیل جلالی

دانشیار، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژیوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود

مهدی نوروزی

استادیار، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژیوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود

چکیده

خردشدگی به‌ عنوان یکی از نتایج انفجار کیفیت انفجار را مشخص می‌­کند. دقیق‌ترین روش تعیین توزیع دانه‌بندی، تجزیه سرندی است اما به ‌دلیل وقت‌گیر بودن و حجم زیاد مواد خرد شده بر اثر انفجار، امری سخت و گاهی غیرممکن است، بنابراین از روش پردازش تصویر دیجیتال برای ارزیابی خردایش سنگ‌های حاصل از آتشکاری استفاده می‌شود که دقت و سرعت قابل قبولی دارند. در پژوهش حاضر، دو نرم‌افزار پرکاربرد پردازش تصویر WipFrag و Split Desktop از نظر کارایی مقایسه شده‌اند. نمونه مورد مطالعه، سنگ آهک آتشکاری شده در معدن جاجرم است. به‌ همین منظور، ابتدا تصویر مورد نظر با هر دو نرم‌افزار به‌ روش دستی، مرزبندی شده و نتایج آن با تجزیه سرندی مقایسه شده است که نشان می‌دهد، منحنی خروجی از Split Desktop، بیشترین مطابقت را با تجزیه سرندی دارد. بیشینه اختلاف تجزیه سرندی با نتایج Split Desktop و WipFrag، به‌ ترتیب برابر 59/3 و 38/11 درصد است. حالت‌های مختلف مقایسه‌ای شامل بررسی اثر نوع مرزبندی (خودکار و دستی)، اثر دوران تصویر با ثابت ماندن مقیاس و تفکیک یک تصویر به چهار تصویر مجزا و ترکیب نتایج بررسی شده است. برای نرم افزارهای Split Desktop و WipFrag، بیشینه اختلاف نتایج مرزبندی خودکار و دستی به ‌ترتیب برابر با 28/1 و 79/3 درصد، بیشینه اختلاف ایجاد شده در اثر چرخش تصویر به ‌ترتیب برابر با 96/1 و 09/8 درصد و بیشینه اختلاف ایجاد شده در اثر تفکیک تصویر و ترکیب منحنی‌ها، به‌ ترتیب برابر با 01/3 و 58/9 درصد است. بنابراین همواره نتایج نرم‌افزار Split Desktop در مقایسه با WipFrag قابل قبول‌تر بوده است.

کلیدواژه ها

توزیع دانه‌بندی, تجزیه سرندی, پردازش تصویر دیجیتال, Split Desktop, WipFrag

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.