بررسی امکان حذف سیانید از پسابهای صنعتی با استفاده از رس اسمکتیتی منطقه مهرجان
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: مجله مهندسی منابع معدنی، دوره: 4، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_MHRE-4-4_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 384
نویسندگان
کارشناسی، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران
استادیار، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران
کارشناس آزمایشگاه کانه آرایی، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، تهران
چکیده
سیانید مادهای سمی است که در اغلب پسابهای صنعتی وجود دارد و حذف آن به لحاظ مخاطرات زیستمحیطی پراهمیت است. کانیهای رسی با مکانیزم جذب سطحی قادر به جذب و حذف اکثر آلایندهها از پسابهایند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی تاثیر مقدار جاذب از نوع رس اسمکتیتی و زمان بر میزان جذب آلاینده سیانیدی در سیستم ناپیوسته و مدلسازی سینتیکی آن است. در این پژوهش از رس منطقه مهرجان، استان اصفهان با ابعاد ریزتر از 53 میکرومتر برای حذف سیانید از پساب صنعتی حاوی سیانید با غلظت ppm10±500 استفاده شد. نتایج آنالیز XRF و آنالیز نیمهکمی XRD نشان داد، رس مورد استفاده از نوع مونتموریلونیت سدیک با درصد وزنی حدود 76 است. تاثیر پارامترهایی مانند زمان تماس، میزان رس مورد استفاده برای حذف سیانید در ادامه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش ده برابری مقدار نسبت وزنی محلول به جاذب رسی، آهنگ جذب آلاینده سیانید به مقدار 38 درصد افزایش مییابد. بیشترین میزان جذب (حدود 80 درصد) پس از 6 ساعت و با استفاده از 2 گرم جاذب رسی در 50 میلیلیتر محلول به دست آمد. نتایج مدلسازی سینتیکی جذب نشان داد که جذب آلاینده از مدل درجه دوم کاذب تبعیت میکند. آنالیز ایزوترمها نشان داد که دادههای حاصل بیشترین تطابق را با ایزوترم جذب فروندلیچ دارد. با توجه به نتایج به دست آمده و ملاحظات اقتصادی مانند هزینههای خرید رس در مقایسه با کربن فعال، آمادهسازی سریع آن و همچنین سهولت دسترسی، به نظر میرسد رس در آینده بتواند جایگزین مناسبی برای کربن فعال باشد.کلیدواژه ها
حذف سیانید, مونتموریلونیت سدیک, جاذب رسی, کاهش خطرات زیست محیطیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.