تدوین استراتژی‌ توسعه معدنی استان آذربایجان‌غربی باماتریس QSPM

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع معدنی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MHRE-5-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 294
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد نعمتی اخگر

استادیار، گروه مهندسی معدن، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

رحیم تقی زاده

استادیار، گروه مهندسی صنایع، دانشکده فناوری های صنعتی، دانشگاه صنعتی ارومیه، ارومیه

راشد پورمیرزایی

استادیار، گروه مهندسی معدن، دانشکده محیط زیست، دانشگاه صنعتی ارومیه، ارومیه

چکیده

استان آذربایجان غربی از نظر تنوع منابع معدنی، حجم ذخایر و ظرفیت‎های اقتصادی ناشی از آن، جزو مناطق برخوردار کشور به‎شمار می‎آید. با تحلیل درست وضعیت بخش معدن، اتخاذ راهبردهای صحیح و عملیاتی کردن آنها،  این بخش می‌تواند به‎عنوان موتور محرکه اقتصاد استان آذربایجان غربی محسوب شود.  هدف اصلی پژوهش حاضر نیز  آسیب شناسی بخش معدن استان آذربایجان غربی، با استفاده از روش تجزیه و تحلیل‌ SWOT، تدوین راهبردهای مناسب برای توسعه بخش معدن و انتخاب مناسب‎ترین راهبرد با استفاده از ماتریس برنامه‌ریزی راهبردی کمی است.  برای این هدف، ابتدا نقاط ضعف و قوت بخش معدن استان با کمک خبرگان این بخش مشخص شد. در ادامه با استفاده از ماتریس‌های ارزیابی عوامل خارجی-داخلی، داخلی- خارجی و SWOT ، مهم‎ترین عوامل موثر در توسعه بخش معدن استان شناسایی و استراتژی‌های ممکن جهت حصول آن معرفی شدند. سپس با استفاده از ماتریس برنامه‌ریزی راهبردی کمی، راهبردهای ارایه شده مورد ارزیابی و قضاوت قرار گرفت و از بین آنها، مناسب‎ترین گزینه انتخاب شد. بر اساس نتایج این پژوهش، راهبرد مبتنی بر سرمایه‎گذاری مشترک با تولیدکنندگان مطرح سنگ در دنیا(یا منطقه) با هدف انتقال تکنولوژی و ایجاد تنوع در محصولات تولیدی سنگ ساختمانی استان، معدنی به عنوان مهم‎ترین راهبرد برای توسعه فعالیت‎های توصیه می‌شود.

کلیدواژه ها

بخش معدن, استان آذربایجان غربی, تحلیل SWOT, ماتریس برنامه ریزی کمی, راهبرد توسعه معدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.