تحلیلی بر نقش مدیریت در کارآمدی و ارتقا انگیزش کارکنان فرماندهی مرزبانی به میانجی روش گراندد تئوری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: علوم و فنون مرزی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_BST-9-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 321
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا مرزبانی

پژوهشگر سازمانی

پرویز سبحانی

پژوهشگر

کامران ترانه

کارشناسی ارشد پیشگیری اجتماعی دانشگاه علوم

چکیده

زمینه‌وهدف:مدیریت عنصری حیاتی در پویایی و بالندگی هر سازمانی محسوب می‌شود. پژوهش حاضر با هدف تحلیل نقش مدیریت و مدیران در ارتقاء انگیزه و روحیه‌ی کارکنان فرماندهی مرزبانی ناجا در پیشبرد ماموریت‌های سازمانیِ خود انجام گرفته و برای این منظور، نظریاتِ نظریه‌پردازانی چون تیلور، اسکینر، مازلو و هِرزبِرگ مبنای کار قرار گرفته است. روش پژوهش:رویکرد بکارگرفته‌شده در پژوهشِ حاضر کیفی بوده و از روش گرانددتئوری و ابزار مصاحبه‌ی باز و نیمه‌ساخت‌یافته با 17 نفر از صاحب‌نظرانِ حاضر به خدمت در فرماندهی مرزبانی استان کردستان استفاده شده است. یافته‌ها:یافته‌ها نشان می‌دهد که عوامل موثر بر بی‌انگیزگی در میان کارکنان فرماندهی مرزبانی، ناشی از پنج مولفه‌ی کلیِ؛ 1.دغدغه‌های ناشی از نحوه‌ی مدیریت و فرماندهی، 2.دغدغه‌های فرهنگی و اجتماعی کارکنان، 3.دغدغه‌های معیشتی و اقتصادی کارکنان، 4.دغدغه‌های محیطی کارکنان و 5.دغدغه‌های احساسی، عاطفی، روحی-روانی کارکنان است. هرکدام از این مولفه‌ها می‌تواند ضمن اینکه به تنهایی عاملی مجزا در کاهش انگیزه‌ی خدمتی کارکنان باشد، بر بروز و تشدید دغدغه‌های دیگر تاثیر گذاشته و هم‌زمان نیز از آنها متأثر گردد. نتایج:براساس یافته‌های به‌دست‌آمده می‌توان نتیجه گرفت که عوامل موثر بر رفع دغدغه‌های کارکنان، که مدیریت یا فرماندهیِ سازمان به صورت مستقیم می‌تواند بر آنها اثرگذار باشد، شامل 1.پرهیز از خشم‌وشتاب‌زدگی در تصمیم‌گیری‌ها، 2.پرهیز از تبعیض، 3.پرهیز از پیش‌داوری، 4.الگو و پیش‌گام‌بودن در سازمان، 5.نگرش علمی‌و‌منطقی، 6.مقابله با شایعه‌پراکنی، 7.اخلاق‌مداریِ حرفه‌ای، 8.تشویق، ترغیب و تقویت خِرد جمعی، 9.تقویت جو همدلی، 10.شایسته‌سالاری، 11.فرجام-اندیشی، 12.القای امید در مجموعه؛ می‌شود. درنهایت، تحقق این مولفه‌ها زمینه‌سازِ؛ تعهدوتعلق سازمانی، تقویت روحیه‌ی خدمتی و ارتقا انگیزه‌ی کاری در میان کارکنان مرزبانی ناجا می‌شود.

کلیدواژه ها

مدیریت, انگیزش, کارکنان فرماندهی مرزبانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.