پتانسیل تولید و تحمل به شوری برخی از ژنوتیپ های ارزن دم روباهی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT16_561
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 488
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کیقباد عباسلو

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران.

افسانه محکمی

استادیار پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

فاطمه ابراهیمی

استادیار پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

قاسم محمدی نژاد

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

چکیده

شوری یکی از عوامل محدود کننده اصلی در بهره وری محصولات زراعی از جمله ارزن میباشد. به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر عملکرد و خصوصیات مهم زراعی در ژنوتیپ های ارزن دم روباهی، شش ژنوتیپ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو تکرار تحت دو شرایط تنش شوری 8/7) دسی زیمنس بر متر) و عدم تنش در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنرکرمان کشت گردید. نتایج نشان داد صفات مختلف در دو محیط تنش شوری و عدم تنش تفاوت بسیار معنی داری داشتند وژنوتیپ های مورد مطالعه از لحاظ کلیه صفات بجز عرض برگ اختلاف بسیار معنی داری نشان دادند. همچنین نتایج نشان داد که اثر متقابل ژنوتبپ و محیط در همه صفات بجز عرض برگ، تعداد پنجه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت بسیار معنی دار بود. تنش شوری بیشترین تــاثیر را بر عملکرد علوفه خشک، عملکرد بیولوژیک و عملکرد بذر به ترتیب با 50/33 ،48/09 ، 43/91 درصد کاهش داشت. بیشترین عملکرد دانه را ژنوتیپ 160 (باستان) در شرایط عدم تنش با میانگین 2/63 تن در هکتار به خوداختصاص داد بالاترین مقدار عملکرد علوفه خشک را ژنوتیپ های 160، 68، 73، و 122 به ترتیب با میانگین 4/55 ، 4/54 ، 4/50 و 4/44 تن در هکتار تحت شرایط عدم تنش دارا بودند. نتایج حاصل از شاخص تحمل به تنش (TOL) نشان داد که ژنوتیپ های 122 و 73 مقاومترین ژنوتیپها به تنش شوری بودند و ژنوتیپ های 11 و 109 حساس ترین ژنوتیپها در برابر تنش شوری در بین ژنوتیپ های مورد مطالعه بودند.

کلیدواژه ها

ارزن دم روباهی، تنش شوری، شاخص تحمل به تنش.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.