تعیین بهترین بستر کاشت چغندرقند تحت تنش شوری در آزمایشات گلخانه ای

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT16_121
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 415
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمر خیامیم

استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهال، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

حمید نوشاد

استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

فاطمه قربانی

گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ایران

افشین توکلی

گروه زراعت دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان ایران

چکیده

در مطالعات گلخانه ای لازم است محیطهای کشت علاوه بر راحتی دسترسی و داشتن ثبات هدایت الکتریکی در اثر تنش شوری،از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه باشند تا در غربالگری ژرم پلاسم بتوان از آنها استفاده کرد. برای این منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه کرج اجرا شد. فاکتور اول شامل: (1 خاک لومی با حدود 5 درصد ماده آلی، (2 پرلیت با محلول هوگلند، (3 آبکشت با هوگلند، فاکتور دوم تیمار شاهد (آب نرمال منطقه) و سطح شوری به میزان 16 دسی زیمنس بر متر و فاکتور سوم شامل دو ژنوتیپ حساس و متحمل بود. اثر متقابل محیط کشت در شوری بر وزن خشک اندام هوایی و کل، فسفر و نسبت پتاسیم به سدیم معنیدار بود. اثر متقابل سه گانه بر اکثر صفات مورد بررسی معنیدار بود. در تنش شوری، عملکرد گیاه در محیط خاک کمتر از سایر محیط های مورد بررسی بود، این در حالی است که اثر شوری در خاک بر میزان هدایت الکتریکی و سدیم در سطح یک درصد معنیدار بود. خاک، شش و پرلیت حدود دو برابر نسبت به محیط نرمال شور شد که نشان میدهد خاک محیط با ثباتی برای مطالعه تنش شوری در گلخانه نیست. محیط آبکشت دارای بیشترین مقدار عملکرد به مقدار 3,31 گرم در بوته بود و در شرایط شوری با پرلیت در گروه مشترک قرار گرفت اما میزان مصرف آب در این محیط بیشتر از پرلیت بود.

کلیدواژه ها

آب کشت، پرلیت، خاک، شور شدن، مصرف آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.