بررسی تورم رس ها، به عنوان ابزار شناسایی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI09_505
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2756
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی عامری خواه

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چم

عطااله خادم الرسول

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چم

مصطفی چرم

استادیار گروه خاکشناسی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

رفتار کانیهای رسی در طبیعت خصوصاً قابلیت انبساط به نوع و منشـا کانی و همچنین نوع کاتیون در تماس با آن بستگی دارد . تورم رس ها و سایر سیلیکات های لایه ای بر نفـوذ پـذیری خـاک هـا ، هیـدرولوژی تشکیلات زمین شناسی و پایداری فونداسیون ساختمان ها تـاثیر گـذار میباشـد . در مـورد رس هـا اسـکولز بیـان مـی کنـد کـه خصوصـیات انبساطپذیری ذره کلوئیدی تابع بار کل بوده و به محـل بـار وابسـتگی ندارد (3) چرم و رنگاسمی (1996) نشان دادند که بار خالص ذره مهم ترین عامل کنترل کننده انبساط و پراکندگی رس ها در یـک دامنـه از . کـاتیون هـای یـک ظرفیتـی، دو (1) و قدرت یـونی مـی باشـد pH ظرفیتی و سه ظرفیتی به لحاظ قد رت آبگیری متفاوت، دارای انـرژی هیدراته شدن ( ∆H )متفاوتی هستند و از این لحاظ تاثیرات متفاوتی بر روی رس ها می گذارند . زمانی که یک نـوع رس در مجـاورت ایـن کاتیونها قرار بگیرد رفتار متفاوتی از خود نشان می دهد، به طور مثال تورم و پراکندگی ذرات ر س می تواند تحـت تـاثیر نـوع کـاتیون قـرار بگیرد . بررسی خصوصیات رس ها در تماس با کاتیون های مختلف مـی تواند برای شناسایی رس ها مورد استفاده قـرار گیـرد . تـورم از دیـدگاه کلی به علت افزایش فشار اسمزی محلول قرار گرفته بـین لایـه هـای سیلیکاته بوده و از طریق تئوری لایه دو گانه پخشـیده قابـل توضـیح است و از دیدگاه دیگر آبگیری سطح کلوئید در تورم رس ها نقش دارد . پدیدههای آبگیـری بـرروی سـطوح کلوئیـدها بوسـیله واکـنش هـای الکتروندهی و الکترون گیری بین مولکول هـای آب، سـطح کلوئیـد و کاتیونهای تبادلی کنترل می شود (4) هدف از انجام این بررسی بیـان تغییر قابلیت انبساط رس ها تحت تاثیر اشباع سـازی بـا کـاتیون هـای مختلف و استفاده از این امر به منظور شناسایی در مخلـوط رس هـا در خاک می باشد .

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.