ارزیابی تکنیک بیورزونانس و تاثیرآن بر جوانه زنی بذر گیاه دارویی آنغوزه (ferula assafoetida L.)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: شانزدهمین کنگره ملی علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT16_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید کشوری

پژوهشکده فناوری سلامت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

ریحانه صادقی

پژوهشکده فناوری سلامت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

حمید طاهری یگانه

پژوهشکده فناوری سلامت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

احمد شفایی زاده

پژوهشکده فناوری سلامت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

مهران زینلی پور

پژوهشکده فناوری سلامت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

مهرداد ایمان زاده

پژوهشکده فناوری سلامت، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، تهران، ایران

چکیده

آنغوزه (ferula assafoetida L.) گیاه دارویی از گونه مهم تیره چتریان است که بذرهای آن دوره خواب نسبت طولانی دارد محصول اقتصادی آن صمغی است که بانام آنغوزه شناخته میشود. این صمغ از طریق قطع طوقه گیاه استحصال میگردد. تقاضای بالای صنایع داروسازی برای فرآورده های حاصل از صمغ آنغوزه فرصتی برای کشاورزان فراهم کرده تا به کشت آن در اراضی زراعی اقدام کنند. در این تحقیق از تکنیک بیورزونانس در جهت افزایش سرعت جوانه زنی بذر این گیاه دارویی استفاده شده است. بدین منظور پژوهشی در سطح آزمایشگاهی با استفاده از تیمارهای متفاوت در آزمایشگاه تحقیقاتی بیورزونانس دانشگاه امیرکبیر صورت گرفت. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در 3 تکرار انجام گرفت. نتایج استفاده از این تکنیک نوین نشان داد که سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی بذرها به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرد. بر اساس نتایج به دست آمده، سرما و محلولهای که توسط دستگاه بیورزونانس تحت تیمارهای متفاوتی از امواج الکترومغناطیس در زمان300 ثانیه بر روی آب مقطر استریل شده، توسط فرکانسهای الکترومغناطیسی متفاوت و ترکیبی ذخیره شده اند بیشترین تأثیر را بر روی درصد و سرعت جوانه زنی بذور دارا بودناند. بهطوریکه بیشترین درصد جوانه زنی%96/6 در تیمارهای 5 و 10 به دست آمد. مقایسه میانگین بر اساس آزمون دانکن، اختلاف معنیداری رابین تیمار 1و 10 نشان داد که میتوان بیان کرد که با افزایش مدتزمان در ذخیره فرکانسهای الکترومغناطیسی سرعت و درصد جوانه زنی افزایش پیداکرده است بدین شکل که سرعت جوانه زنی در بذوری که تحت تیمارهای الکترومغناطیسی، نسبت به نمونه شاهد افزایش داشت به شکلی که مدتزمان جوانه زنی در مدت 40 روز در نمونه های شاهد به 15 روز در بذور تحت تیمار الکترومغناطیسی کاهش قابلملاحظه را داشتناند. استفاده از تکنیک بیورزونانس در رشته کشاورزی ابعاد وسیعی را در برمیگیرد. این تکنیک میتواند سبب بروز تغییرات وسیعی در سطح مولکولی و فنوتیپی در گیاهان شود بنابراین میتواند بیان کرد از این روش میتواند در جهت افزایش جوانه زنی بذوری که دارای خواب طولانی بوده، جهت القای جوانه زنی استفاده کرد. با توجه به اهمیت این گیاه دارویی حل مشکل جوانه زنی آنغوزه با استفاده از این تکنیک گامی نخست در فرآیند اهلی سازی است.

کلیدواژه ها

Asafetida، بیورزونانس، خواب طولانی، جوانه زنی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.