بررسی انسجام در گفتمان روایتی کودکان طبیعی تکزبانۀ فارسیزبان
- سال انتشار: 1395
- محل انتشار: پژوهش های زبان شناسی، دوره: 8، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JRLU-8-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 281
نویسندگان
دانشجوی دکتری گروه زبانشناسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران، ایران
چکیده
در پژوهش حاضر، در چارچوب نظریۀ انسجام هلیدی و حسن (1976) میزان تسلط کودکان تکزبانۀ فارسیزبان بر حروف ربط و ارجاع ضمیری به عنوان دو نوع از ابزارهای انسجامی مورد بررسی قرار گرفته است. به این منظور، 80 کودک در چهار ردۀ سنی 3، 5، 7 و 9 سال از 2 مهدکودک و 4 مدرسه ابتدایی در تهران انتخاب شدند و با یک گروه 20 نفره از آزمودنیهای بزرگسال به عنوان گروه کنترل مورد مقایسه قرار گرفتند. به منظور بررسی عملکرد این کودکان در استفاده از این ابزارهای انسجامی، دو آزمون تولید داستان با استفاده از دو کتاب مصّور کودک اجرا گردید. با در نظرگرفتن رشد انسجام دستوری، داستانهای آنها برحسب کاربرد این دو ابزار انسجامی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. یافتههای پژوهش نشان داد که کودکان 3 ساله از راهبرد اسمی استفاده کردند و برای ایجاد انسجام در داستان از حروف ربط زمانی استفاده کردند. کودکان 5 ساله از تعداد بیشتری حروف ربط زمانی استفاده کردند. داستانهای روایت شده توسط آنها با استفاده از راهبرد فاعل موضوعی از سازماندهی برخوردار بود. از 7 سالگی به بعد داستانهای روایتشدۀ آزمودنیها پیچیدهتر شدند و تنوع حروف ربط بهطور معناداری افزایش یافت. کودکان از نشانگرهای زبانی مختلفی (راهبرد پیشمرجعی کامل) برای سازماندهی داستان به صورت یک واحد زبانی کل استفاده کردند. آنها از ضمایر برای حفظ ارجاع استفاده کردند و همزمان با آن نیز تلاش کردند از ارجاعات واضح و بدون ابهام برای اشاره به شخصیتهای داستان استفاده کنند و برای این کار از صورتهای اسمی جهت تعویض ارجاع استفاده کردند.کلیدواژه ها
انسجام, حروف ربط, ارجاع, گفتمان روایتی, کودکان تکزبانۀ فارسیزباناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.