بررسی معناشناختی کاربرد مفهوم «رزق» در قرآن کریم
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: پژوهش های زبانشناختی قرآن، دوره: 6، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_NRGS-6-2_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 434
نویسندگان
استادیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه شاهد، تهران، ایران
دانشآموخته دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه تهران (پردیس فارابی)، تهران، ایران
دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم قرآن و حدیث دانشگاه شاهد، تهران، ایران
چکیده
یکی از مفاهیم پرکاربرد در قرآن کریم مفهوم «رزق» است. رزق در برخی اوصاف خدا ازجمله «الرزّاق» تجلی مییابد و با برخی مفاهیم اساسی در نظام معنایی قرآن کریم پیوند دارد. در این نوشتار سعی شده است با روش اسنادی - کتابخانهای و با توجه به بافت زبانی و دقت در مقتضای آیات، روابط مفهومی رزق با دیگر مفاهیم همنشین و جانشین در قرآن کریم، تحلیل و تبیین معناشناختی شود. روابط همنشینی مفهوم رزق براساس فاعل رزق، متعلَّق یا مصداق رزق و دریافتکنندۀ رزق در سه گروه جای میگیرند و روابط جانشینی آن نیز نخست براساس ساختارهای مشابه و دوم براساس روابطی مفهومی همچون شمول معنایی و هممعنایی شناسایی میشوند؛ درنتیجه، در این پژوهش علاوه بر تبیین جایگاه رزق در پیوند با دیگر مفاهیم قرآن کریم در محور همنشینی، مفاهیم جانشین آن نیز در قرآن کریم معرفی شده است.کلیدواژه ها
قرآن کریم, رزق, معناشناسی, روابط مفهومی, روابط همنشینی, روابط جانشینیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.