مقایسه اثرات زیست محیطی سد و قنات، از منظر توسعه منابع پایدار آب ایران

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین همایش منطقه ای توسعه منابع آب
  • کد COI اختصاصی: RWRDC01_108
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی نقی پور

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان)

ازاده اتش پنجه

دانشجوی کارشناسی ارشد طراحی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحق

حسین حاتمی ابرقویی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

سیدمهدی مسعودی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

چکیده

با توجه به نقشحیاتی آب، در تمامی ادوار زندگی بشر و گسترش روز افزون جمعیت، بحران کم آبی قابل پیش بینی بوده و همواره کارشناسان را بر آن داشته تا با ارائه طرح ها و شیوه های امکان دسترسی و مهار آب و همچنین تلفات آن را کاهش داده و به سهولت در دسترس عموم قرار دهند. بخش مهمی از این روش ها فنون، تجربه و دانشی است که مردم بومی طی قرن ها در سازگاری با محیط زندگی خود کسب کرده اند. هر کشور به نوع خود سهمی در این دانش بومی دارد ولی در این بین کاریز یا قنات ایرانی از جایگاه خاصی برخوردار است. قنات ها بویژه در محدوده داخلی فلات ایران نه تنها نقش مهمی در تامین آب شرب و کشاورزی داشته اند بلکه وجود بسیاری از سکونتگاه های شهری و روستایی وابسته به آنها بوده و هست. اما در سال های اخیر احداث سدها به عنوان مانعی در برابر حرکت آب و ذخیره کردن آن در مخازن عظیم، کنترل سیلاب و تولید انرژی و ... یکی از راهکارهای اساسی به شمار رفته است. علاوه بر آن، سدهای بزرگ نمادهای غرور ملی و استیلای نبوغ انسانی بر طبیعت، تامین کننده برق، آب و غذا، مهارکننده سیلاب ها، آبادکننده بیابا ن ها، و تضمین کننده استقلال ملی هر کشور بوده است. در مقاله حاضر ابتدا به بررسی اثرات زیست محیطی مثبت و منفی سدها پرداخته شده و سپس محاسن و معایب قنات مورد بررسی قرار گرفته، و در نهایت با مقایسه میان آنها پیشنهادات لازم در جهت توسعه منابع پایدار آب و کاهش اثرات زیست محیطی منفی این دو سازه هیدرولیکی در ایران ارائه شده است. این پژوهش به روش کتابخانه ی- رایانه ی و برمبنای منابع اسنادی و شفاهی صورت گرفته است

کلیدواژه ها

سد، قنات، منابع آب پایدار، سازه های هیدرولیکی، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.