بررسی وجوه هنری بیگانه سازی صورخیال در مجموعه شعر میخانۀ بی‏خواب اثر مهدی فرجی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)، دوره: 12، شماره: 441
  • کد COI اختصاصی: JR_DEHKH-12-441_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه جعفری کمانگر

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

ستاره فیروزجایی

دانشجوی کارشناسی ارشد آموزش زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه فرهنگیان، تهران، ایران

چکیده

برجسته ­سازی ویژگی و مشخّصۀ اصلی زبان ادبی است. برجسته­ سازی را می ‏توان با هنجارگریزی و بیگانه ­سازی یا آشنایی ­زدایی یعنی انحراف هدفمند از قواعد زبان معیار ایجاد کرد. شاعران نوآور تلاش می‏ کنند با کمک عناصر خیال و بهره گیری از مسائل زیبایی­ شناسی و با روش ابداعی و هنرمندانه در شعر، به واژه‏ های روزمره که هیچ تشخّص ویژه‏ای ندارند، جان بخشند و مخاطب خویش را به اوج التذاذ ادبی برسانند. پژوهش حاضر به روش توصیفی – تحلیلی نگاشته شده است و بر آن است تا تحوّل زیبایی ­شناسانۀ صور خیال و تصویرسازی‏ های ادبی‏ ای را که از رهگذر آشنایی ­زدایی ادبی از اشیا و پدیده‏ های پیرامون خود عادت ­زدایی می‏ کنند و به کلام جلوۀ هنری می ‏بخشند، در مجموعه شعر میخانۀ بی­خواب از مهدی فرجی مورد بررسی قراردهد. این پژوهش با بررسی ابعاد زیبایی­ شاسانۀ صور خیال موجود در این اثر و با ذکر شاخص‏ترین شواهد مثال مربوط به هر حوزه، بیشترین نوآوری مهدی فرجی را در این اثر از آن تشبیه و استعاره و کمترین نوآوری را در زمینۀ مجاز مرسل و کنایه دانسته است.

کلیدواژه ها

بیگانه سازی, صورخیال, فرمالیسم, مهدی فرجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.