واکاوی شکل‌گیری داعش از منظر تروریسم پسامدرن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PRIW-8-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غفار زارعی

lamerd branch

محمد موسوی

lamerd branch

مجید غلامپور

lamerd branch

چکیده

تروریسم را از جهات متعددی تقسیم­بندی کرده­اند. یکی از مهم­ترین تقسیم­بندی­های مفهومی تروریسم تقسیم آن به سه نوع سنتی، مدرن و پسامدرن است که در عین دارا بودن خصوصیات عام و مشترک، ویژگی­های خاص خود را نیز دارا هستند. تروریسم سنتی ابتدایی­ترین نوع تروریسم است که به مرزهای یک سرزمین و منطقه محدود می­شد. تروریسم مدرن پای عنصر ملت و دولت­ها را به میان می­کشاند و تروریسم پسامدرن پاسخی به انحطاط اخلاقی و تسلط هژمونی فرهنگی و سیاسی غرب بر اغلب جهان است که البته به شدت متکی بر رسانه­های جمعی و شبکه­های اجتماعی است. در همین راستا، داعش به عنوان یکی از مهم­ترین گروه­های تروریستی در منطقه خاورمیانه است که داعیه برپایی خلافت اسلامی را نیز در سر می­پروراند و از جهات متعددی خصوصیات تروریسم پسامدرن را متبادر می­سازد. هدف پژوهش حاضر نیز بررسی ابعاد تروریسم داعش در چارچوب تروریسم پسامدرن است. از مهم­ترین یافته­های پژوهش حاضر این است که تروریسم پسامدرن داعش پاسخی به زوال و انحطاط اخلاقی و مذهبی در جهان و منطقه خاورمیانه است که نمودهای عینی آن در فعالیت­های این گروه تروریستی دیده می­شوند. ویژگی­های خاص این گروه تروریستی از جمله تکیه بر رسانه­های جمعی، توانایی نظامی گسترده و تلاش برای ایجاد یک دولت اسلامی، ایجاد هراس جهانی و منطقه­ای باعث شده تا در مقایسه با تروریسم سنتی و مدرن تفاوت­های قابل توجهی داشته باشد.  

کلیدواژه ها

ISIS, terrorism, traditional terrorism, modern terrorism, postmodern terrorism., داعش, تروریسم, تروریسم سنتی, تروریسم مدرن, تروریسم پسامدرن.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.