موانع تحکیم دموکراسی ترکیه(2002 تاکنون) «ماهیت سیاسی هیبریدی، رهبری اقتدارگرا و ساختار حزبی اولیگارشیک «

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRIW-9-1_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 437
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن صادقیان

دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی

عباسعلی رهبر

دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

فرایند دموکراتیزاسیون و تحکیم دموکراسی ترکیه در طول بیش از یک قرن اخیر، با موانع  مختلفی مانند دخالت نظامیان،ا پوزیسیونن اکارآمدو منفعل، عملکرد غیردموکراتیک و حامی پرور طریقت های مذهبی- سیاسی، شکاف های قومی و مذهبی، رهبران حکومتی اقتدارگرا، عملکرد ضعیف و گاهی جانبدارانۀ احزاب سیاسی،سیاست های متناقض بین المللی [فشارهای سیاسی-ملاحظات ایدئولوژیک اتحادیه اروپا و آمریکا]، روح زمانه [قدرت گیری نظام های سیاسی افراطی و حامی دیکتاتوریسم در نظام بین الملل]، تأثیرات اشاعه ای [تحولات منطقه ای] مواجه شده است که هر کدام در تضعیف و ناکامی فرایند دموکراتیزاسیون و تحکیم دموکراسی مؤثر بودند. پژوهش حاضر بر این مدعاست که موارد مذکور، هرچند در دورۀ حاکمیت حزب عدالت و توسعه همچنان جزو موانع تأثیرگذار  متصل ِ چندلایه ای ِ محسوب می شوند، اما درصد تأثیرگذاری آنها به مراتب کاهش یافته است. در عوض،مانع جدید برهم، با عنوان «ماهیت سیاسی ترکیبی و چندرگه ای-شخصیت اقتدارگرای رهبری -ساختار حزبی متصلب و اولیگارشیک»، ظهور یافته است که می توانآن را به عنوان «تأثیرگذارترین مانع» تعبیر کرد. این مانع جدید، در اصل در ذات و بطن ً منطبق با روش ها یا مدل های حکومتی ترکیبی با عنوان «دموکراسی هیبریدی»  عمل می کند که اساسا خود موانعی برای تحکیم دموکراسی دارند.محتوای پژوهش حاضر به لحاظ روش شناختی مبتنی بر منابع اسنادی (کتابخانه ای)، از حیث روش شناسانه و بر پایه روش توصیفی - تحلیلی و از لحاظ چارچوب نظری طبق مدل حکومتی هیبریدی تنظیم و تولید شده است.  

کلیدواژه ها

Democratization, party, consolidation, political nature, authoritarian, Turkey., دموکراسی, تحکیم, ماهیت سیاسی, اقتدارگرا, هیبریدی, ترکیه.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.