مطالعه تطبیقی نظریه حکومت در اندیشه عیسی قاسم و عبدالوهاب حسین؛ براساس روش قصدگرای هرمنوتیک اسکینر
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 292
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_PRIW-9-1_003
تاریخ نمایه سازی: 8 بهمن 1399
چکیده مقاله:
بیانات سیاسی عیسی احمد قاسم و عبدالوهاب حسین - دو متفکر و فعال سیاسی که در بحرین به ترتیب به «شیخ عیسی قاسم» و «استاد عبدالوهاب حسین» شهرت دارند- تأثیر بارزی در جریانهای مردمی معاصر در بحرین داشته است. این دو شخصیت هر دو به ترتیب طلایهدار دو گفتمان اصلاحطلبانه و انقلابی هستند. نگرش آنان به جنبشهای مردمی بحرین، موجب اتخاذ رهیافتهای متفاوتی در دستیابی به اهداف و در نهایت، ایجاد دودستگی در بدنۀ مردمی جنبش 14 فوریه سال 2011 م در این کشور شد. علت این اختلاف نیز به سبب تفاوت در نگرش آنان به حکومت مطلوب است که از اندیشه آنان سرچشمه میگیرد. این پژوهش به روش مقایسه تطبیقی و گردآوری دادهها به شیوۀ کتابخانهای، درصدد مطالعه تطبیقی نظریه حکومت از منظر مهمترین مفاهیم مشترک نگرش سیاسی آنان به روش هرمنوتیک قصدگرای اسکینر است. یافتههای پژوهش حاکی از این است که تحولات اخیر بحرین و شدت سرکوب مردم و جنبشهای مردمی توسط نظام این کشور، تأثیر قابلتوجهی در تغییر لحن کلام و نگرش سیاسی آیتالله قاسم داشته و سبب پرداختن ایشان به ارائۀ مفهوم معتدلی از اندیشه سیاسی خود شده که در نهایت حکومت پادشاهی مشروطه را مطلوبترین حکومت برای بحرین بدانند. این در حالی است که سرکوبهای نظام بحرین نهتنها موجب معتدل شدن کنش عبدالوهاب حسین نشد، بلکه سبب گردید تا وی همانند سابق با لحنی تهاجمی، به ارائۀ الگویی انقلابی از نگرش سیاسی خود پرداخته و با هدف تشکیل حکومت اسلامی مردمسالار، درصدد سرنگونی نظام حاکم برآید. در واقع، استاد عبدالوهاب حسین با نظر شیخ عیسی قاسم در تشکیل پادشاهی مشروطه در بحرین مخالف بوده و حکومت مطلوب را حکومت اسلامی مردمسالار میداند.
این دو ادبیات مختلف در جنبش 14 فوریه، در پایان موجب دودستگی میان مردم و تقسیم شدن آنان به خواهان اصلاح و خواهان انقلاب شد. امری که پس از چندی باعث به طول انجامیدن جنبش 14 فوریه و سرکوب آن توسط نظام بحرین شد.
کلیدواژه ها:
Isa Qasim ، Abdul Wahhab Hussein ، Bahrain ، Al Khalifa ، Skinner ، Political Thought. ، عیسی قاسم ، عبدالوهاب حسین ، بحرین ، آل خلیفه ، اسکینر ، اندیشه سیاسی.
نویسندگان
جلال درخشه
استاد علوم سیاسی، دانشگاه ازاد اسلامی واحد کرج
علیرضا بیگی
دکتری علوم سیاسی، دانشگاه امام صادق (ع). دکتری علوم سیاسی، دانشگاه امام صادق (ع).
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :