CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

تأثیر مجمع تقریب مذاهب‌اسلامی در وحدت و انسجام کشورهای‌اسلامی

عنوان مقاله: تأثیر مجمع تقریب مذاهب‌اسلامی در وحدت و انسجام کشورهای‌اسلامی
شناسه ملی مقاله: JR_PRIW-10-2_006
منتشر شده در در سال 1399
مشخصات نویسندگان مقاله:

ابراهیم کاظمی مومن سرایی - دانشجوی دکتری گروه علوم سیاسی- اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
احمد بخشایش اردستانی - استاد گروه علوم سیاسی - اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
سوسن صفاوردی - استادیار گروه علوم سیاسی - اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.
حجت الله درویش پور - استادیار گروه علوم سیاسی - اندیشه های سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی، تهران، ایران.

خلاصه مقاله:
وحدت اسلامی به معنای تأکید و تکیه بر مشترکات مذاهب اسلامی با مطرح نکردن دیدگاه‌های متضاد است. بطور کلی دو کلمه وحدت و تقریب مترادف‌اند؛ بااین‌حال به نظر می‌رسد که این دو واژه مترادف نباشند، چون معمولاً آنچه از کلمه تقریب به ذهن می‌رسد نزدیکی دیدگاه‌های مذهبی مسلمانان و تلاش جهت کاهش اختلافات است، هم‌چنین که تلاش‌های علمی صورت گرفته در دارالتقریب مصر و اجلاس جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ایران، گواه بر این امر است. اما آنچه از واژه وحدت به ذهن خطور می‌کند، معمولاً معنی عام وحدت است که شامل ابعاد مختلف همکاری میان مسلمانان شده است. حل اختلافات و شبهات، حضور فعال، تأثیرگذار و به‌موقع علماء و اندیشمندان، تعظیم شعائر دینی و تقویت ارزش‌های اخلاقی می‌تواند پایه وحدت را در حوزه مذهب و فرهنگ بیشتر کند. ایجاد وحدت نیازمند پیش‌زمینه فکری و فرهنگی خواهد بود، ایجاد حکومت اسلامی واحد، می‌تواند زمینه تحقق را فراهم آورد. در حوزه اقتصاد نیز توسعه و تقویت روابط اقتصادی، تقویت صنعت جهانگردی و یکپارچه‌سازی نظام بانکداری در کشورهای اسلامی می‌تواند تأثیرگذار باشند و این نشان‌دهنده لزوم حضور کارشناسان سیاسی و اقتصادی در کنار کارشناسان مذهبی است.  سوالی که در اینجا مطرح است این است که  تأثیر مجمع تقریب مذاهب‌اسلامی در وحدت و انسجام کشورهای‌اسلامی چگونه است؟ فرضیه ارائه شده این است که  بازگشت به دین و ترویج آن یکی از راهکارهایی است که اجلاس تقریب به آن تأکید کرده‌اند پایه‌گذاران اجلاس معتقدند وحدت میان مسلمانان به میزان عقل و نگرش آن‌ها بستگی دارد.  یافته های تحقیق بدین شرح است که  با توجه به وضعیت کنونی مسلمانان در عصر حاضر و با توجه به این‌که علمای بسیاری در ایجاد وحدت بین مسلمانان بسیار کوشیده‌اند تلاش برای اتحاد اسلامی امری بدیهی است. وظیفه‌ای که مسلمانان در برابر یکدیگر دارند رسیدن به برادری و اخوت اسلامی است و وظیفه‌ای که در برابر دشمنان دارند یکی شدن در مقابل دشمن در یک صف است. روش تحقیق  این پژوهش به صورت تحلیلی و توصیفی است

کلمات کلیدی:
Proximity, Convergence, Islamic Schools of Thoughts, Solidarity, Forum, تقریب, همگرایی, مذاهب‌اسلامی, انسجام, اجلاس, فقراقتصادی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1147761/