مسئولیت بین المللی دولت ایران در حقوق محیط زیست دریای خلیج فارس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی محیط زیست سالم و توسعه پایدار در پرتو حقوق شهروندی چالشها و راهبردها
  • کد COI اختصاصی: ELAW01_038
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا سلبی

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق مالی _ اقتصادی، موسسه آموزش عالی آپادنا، شیراز، ایران

چکیده

مسئله ای که ازنظر منطقه ای و بین المللی موردتوجه دولت ایران قرار گرفته است مسئولیت ناشی از آلودگی موضوعی است که دارای ابعاد پیچیده ایمی باشد که سال ها دولت ها را به خصوص کشور ایران را به تکاپو و تلاش برای حل آن واداشته است. در سالهای اخیر عوامل مختلفی چون افزایشجمعیت، توسعه شهرنشینی، گسترش صنعت، استفاده نادرست از منابع طبیعی و موارد دیگری سبب بروز آلودگی شدید زیست محیطی این منطقهشده است. زندگی صنعتی بشر امروزی بیش از هر پهنه آبی دیگر آثار مخرب خود را بر خلیج فارس نشان داده است. عبور و مرور انواع شناورها وتخلیه مواد آلاینده آنها به خلیجفارس، تخلیه انواع مواد شیمیایی خطرناک از مهمترین عوامل آلودگی محیط زیست دریایی خلیج فارس هستندکه توانسته اند دراندک زمانی اکوسیستم بی نظیر آن را تا چهل وهفت برابر حد طبیعی آلودگی، آلوده کنند و بدینوسیله آبزیان و موجودات آن رابا خطر نابودی مواجه سازند. در قرن بیستم پیشرفت در عرصه های مختلفی همچون فنّاوری، صنعت، حملونقل سبب تعرض روزافزون به اینمنطقه گسترده و درعین حال حساس شده است. محیط زیست موضوعی است که در چند دهه گذشته، بهویژه در چند سال اخیر، به تدریج آگاهیبشر نسبت به آن و خطراتی که محیط زندگی آنان را تهدید می کند، افزایش یافته است. در همین راستا انجمن ها، گروه ها و سازمان های طرفدارمحیط زیست تشکیل شدند و با تلاشی مستمر با علل و عوامل مخرب زیست محیطی به ویژه در بعد جهانی به مبارزه برخاستند. در این بینکشورهای حاشیه خلیج فارس به لحاظ اهمیت منطقه فوق الذکر با تصویب کنوانسیون کویت درصدد کاهش میزان آلودگی های زیست محیطی دراین حوزه برآمدند و گرچه کنوانسیون مذکور دارای خلأ فراوانی است اما نقطه شروع مثبتی به حساب می آید. در تحقیق حاضر می کوشیم با توجهبه شرایط موجود و اکوسیستم طبیعی منطقه با شناخت عوامل آلوده کننده خلیج فارس به بررسی و تحلیل درباره چگونگی ایجاد این آلودگی ها وبا ارائه راهکارهایی مناسب به چگونگی جلوگیری از این آلودگی ها پرداخته شود.

کلیدواژه ها

مسئولیت بین المللی، دولت ایران، محیط زیست، دریای خلیج فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.