سنجش و اندازه گیری آلودگی های فلزات سنگین در رسوبات ساحلی بندرعباس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: سومین کنفرانس علوم و فناوری های شیمی کاربردی: شیمی زمین و شیمی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: GECCONF03_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 357
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین داوری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، سیرجان، ایران

عبدالواحد رحمانی

دکترا، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

عبدالحمید هاتفی مهرجردی

دکترا، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه پیام نور، سیرجان، ایران

ناصر کوسج

دکترا، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران

چکیده

فلزات سنگین شامل دو دسته عناصر ضروری و غیر ضروری هستند که در بوم سم شناسی قابل توجه هستند. این عناصر پایداری بالایی دارند و توانایی ایجاد سمیت در موجودات زنده را دارند. هدف از این پژوهش اندازه گیری غلظت فلزات سنگین مس و روی در رسوبات سه منطقه شرق، غرب و مرکز بندرعباس در خلیج فارس می باشد. مطالعه حاضر در زمستان و تابستان 1398 انجام شد. نمونه برداری به تعداد 30 نمونه در سه منطقه مورد مطالعه صورت گرفت. در نمونه های جمع آوری شده غلظت فلزات سنگین روی و مس اندازه گیری شد. برای اندازه گیری غلظت فلزات از دستگاه طیف سنجی جذب اتمی (مدل Contr AA700) استفاده شد. یافته های تحقیق تفاوت معنی داری را در غلظت فلزات سنگین موجود در رسوب ایستگاه های مختلف نشان داد. بطوریکه بیشترین میزان غلظت فلزات سنگین در رسوبات منطقه غرب بندرعباس (مس: 34/70 و روی: 86/35 میکروگرم بر گرم) به دست آمد. و کمترین غلظت نیز در مرکز بندرعباس ( مس: 27/74 و روی: 78/46 میکروگرم بر گرم) مشاهده شد. همچنین بررسی آماری نشان داد که متوسط غلظت فلزات سنگین مس و روی موجود در رسوبات مناطق مورد مطالعه در دو فصل تابستان و زمستان اختلاف معنی داری وجود دارد (P-value< 0/05) به طوری که در تمام مناطق مورد مطالعه غلظت فلزات مس و روی در فصل تابستان بیشتر از زمستان بود. نتایج غلظت فلزات در رسوب نیز نشان داد که غلظت فلزات پایین تر از مقدار آن در رسوب جهانی است.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین، آلودگی، خلیج فارس، رسوب و دستگاه جذب اتمی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.