بررسی تاثیر مواد آلی از منابع مختلف بر خواص فیزیکو - شیمیایی خاک و عملکرد ذرت دانه ای

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم خاک ایران
  • کد COI اختصاصی: SSCI09_485
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا یزدان پناه

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

رحیم مطلبی فرد

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان

چکیده

به دلیل در نظر نگرفتن اهمیت و تاثیرات مثبت مواد آلی در اراضی کشاورزی، اغلب خاک های کشور از این لحاظ دچار کمبود گشته و باعث کاهش چشمگیری در حاصلخیزی آنها شده است . هدایت و راهنمایی کشاورزان محلی در این ارتباط در نقاط روستایی کشور که سطح زیادی را شامل می شود، می تواند تاثیر بسزایی در افزایش میزان تولیدات کشاورزی داشته باشد . همچنین این امر می تواند در نقاطی که عملیات کشاورزی به صورت تجاری صورت می گیرد، تأثیر قابل ملاحظه ای در میزان تولید داشته و در ثبات و حفظ کشاورزی پایدار مؤثر واقع گردد . تحقیقات بسیاری به منظور مطالعه تأثیر مواد آلی بر خواص گوناگون خاک توسط محققین در کشورهای متعدد صورت گرفته است ( براتون، 1977 ؛ چنی وسویفت 1984 ؛ هینزوسویفت 1990 ؛ زوزل و همکاران 1990 ؛ مک دونا و همکاران 1995 ؛ گلسنر و همکاران 1995 ؛ سینق و همکاران 1995 ؛ لیفرینگ و مک لی ).1996 نتایج کلیه این تحقیقات تأکید بسیار بر تأثیرات مثبت و مفید مواد آلی بر خواص مختلف خاک و میزان تولیدات کشاورزی دارند . بررسی تأثیرات متعدد مواد آلی بر خواص فیزیکی و شیمیایی خاک در استان همدان مورد مطالعه قرار گرفت . در این تحقیق تأثیر مقادیر مختلف از منابع متفاوت مواد آلی مورد بررسی واقع گردید . اثر تیمارهای مختلف مواد آلی بر خواص فیزیکی خاک شامل نفوذپذیری خاک نسبت به آب و همچنین وزن مخصوص ظاهری خاک و نیز تأثیر این تیمارها بر خواص شیمیایی خاک چون میزان کربن آلی، فسفر و پتاسیم و ازت ضمن اجرای طرح آماری کرت های خرد شده در خاکی با بافت سنگین بررسی و چنین نتیجه گیری شد که اثر سطوح و نوع ماده آلی و همچنین اثر متقابل آنها بر مقدار وزن مخصوص ظاهری خاک در سطح %1 آزمون دانکن معنی دار بود، اما اثر سطوح و نوع ماده آلی بر مقدار نفوذپذیری خاک نسبت به آب معنی دار نگردید . همچنین اثر تیمارهای مختلف بر مقدار ازت، فسفر و پتاسیم قابل جذب و همچنین مقدار کربن آلی خاک معنی دار نبود . در خاک با بافت سنگین اثر تیمارهای مختلف بر مقدار محصول ذرت معنی دار گردید.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.