بررسی عوامل مؤثر بر تاریخ اجتماعی شیعیان در شام تا قرن هفتم

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه اسلام و علوم اجتماعی، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_ISSJ-12-23_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین مرادی نسب

عضو هییت علمی گروه تاریخ پژوهشگاه حوزه و

هادی شمس آبادی

کارشناسی ارشد تاریخ تشیع موسسه امام رضا علیه

چکیده

تشیع در سرزمین شام به‌عنوان مکتبی تأثیر‌گذار، از سده‌‌های آغازین اسلام تا کنون، با وجود سختیهایی که از سوی مخالفان خود در منطقه شام روبه‌رو بوده، هویت شیعی خود را حفظ کرده است. از آنجا که مکتب تشیع در شام به‌عنوان بخشی از میراث تاریخی شیعه است که حوادث مهمی از تاریخ را به چشم دیده، شناخت چگونگی حفظ هویت تشیع در سرزمینی که همواره با دشمنی با مکتب تشیع شهره بوده، بدون رویکرد تاریخ اجتماعی دست نیافتنی است. این مقاله درصدد بررسی عوامل و مؤلفه‌های مؤثر بر تاریخ اجتماعی شیعیان در منطقه شام است. برای دستیابی به این منظور، با رویکردی توصیفی تحلیلی و مطالعه منابع تاریخی و کهن، عوامل و مؤلفه‌‌های مؤثر بر تاریخ اجتماعی شیعیان شام تا قرن هفتم واکاوی شد. نتیجه آنکه وجود حاکمان شیعی در برهه‌هایی از تاریخ و حضور خاندانهای شیعی و مهاجرت برخی از بزرگان و عالمان شیعه و اقامت در شام را می‌توان از عوامل مؤثر و برگزاری آیینها و مراسم‌های شیعی، توجه به اماکن مقدسه و نوع موقوفات و نذورات و وجود نمادهای شیعی از مؤلفههای مؤثر در ماندگاری هویت تشیع در شامبه شمار می آیند.

کلیدواژه ها

تاریخ اجتماعی, عوامل تاریخ اجتماعی, مؤلفه‌های تاریخ اجتماعی, شام, تشیع

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.