جریان شناسی سیاسی- اجتماعی اسلام معاصر بر اساس نظریه شکافهای اجتماعی: سنت/ مدرن
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: فصلنامه مطالعات سیاسی جهان اسلام، دوره: 9، شماره: 3
- کد COI اختصاصی: JR_PSIW-9-3_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 372
نویسندگان
گروه علوم سیاسی دانشگاه گیلان، رشت، گیلان، ایران
چکیده
هدف: شناخت زندگی سیاسی مرهون شناخت و تجزیهوتحلیل جریانهای سیاسی- اجتماعی آن است. مقاله حاضر با هدف استفاده از مدل شکافهای دووجهی متقاطع سنت- مدرن درصدد است جریانهای سیاسی اجتماعی اسلام معاصر را تقسیمبندی و قالببندی کرده و چگونگی نقش آنها را وارسی کند. روش:روش پژوهش این مقاله تحلیلی- توصیفی بوده و با کاربست الگوی نظری شکافِ سنت/ مدرن و با جمعآوری اطلاعات و دادهها به شکل کتابخانهای و اسنادی تحریر شده است. یافتهها: یافتهها نشان میدهند جریانهای سیاسی اجتماعی متکثر و متعارض در جوامع مسلمان چگونه قابل دستهبندی بوده و چه نقشی دارند. و همچنین توضیح میدهند که جریانهای جوامع اسلامیِ معاصر در سه دسته گرایش کلی قرار دارند و جریانهای سیاسی اجتماعی آنها برحسبِ شکاف سنت/ مدرن به چهار دسته اصلی تقسیم و از میانِ آنها دوازده جریان سیاسی اجتماعی منشعب شده است. نتیجهگیری: برای مطالعه کنش و نقش جریانهای سیاسی- اجتماعی جوامع مسلمان اولاً نوعی تنوع فکری و کثرتگرایی، ارزشگرایی و کارکرد در آنها موجود است و ثانیاً نگاه یکپارچه و مطلق در مورد ماهیت جریانهای سیاسی- اجتماعی تلقی نادرست از این پدیده است، زیرا آنها گفتمانهای متفاوت دارند و بهجای همگرایی و همافزایی معطوف به تلون و تکثر و رقابت شدید هستند. نتیجهگیری کلیِ پژوهش ارائه صورتبندی و قالببندی جدید در بحث جریان شناسی سیاسی جوامع اسلامی معاصراست.کلیدواژه ها
اسلام معاصر, جامعهشناسی سیاسی, جریان شناسی, سنت, مدرناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.