خوش‌بینی مدیریت و کیفیت گزارشگری مالی: با تأکید بر نقش تعدیلی مکانیزم‌های نظام راهبری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه دانش حسابداری مالی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFAK-7-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 338
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوطالب مهرفر

گروه حسابداری، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

حسین کاظمی

گروه حسابداری، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

فرزین رضایی

گروه حسابداری، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

چکیده

هدف:هدف پژوهش حاضر، تحلیل رابطه‌ی خوش‌بینی مدیریت با کیفیت گزارشگری مالی با تأکید بر نقش مکانیزم‌های نظام راهبری شرکتی است. روش پژوهش: داده‌ها و اطلاعات مالی، از صورت‌های مالی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال‌های 1390 الی 1396 استخراج ‌شده که بعد از اعمال محدودیت‌های آماری تعداد 171 شرکت جهت آزمون فرضیه‌ها انتخاب‌ و از روش تحلیل ساختار استفاده‌شده است. یافته‌ها: نشان می‌دهد که خوش‌بینی مدیریت تأثیر معنادار و معکوس بر کیفیت گزارشگری مالی دارد. همچنین نقش تعدیل گر نظام راهبری به‌عنوان یک بازوی نظارتی نقش تأثیرگذاری در آثار منفی خوش‌بینی مدیریت بر کیفیت گزارشگری مالی ایفا می‌کند چرا که نظام راهبری تأثیر معنادار و مثبت باکیفیت گزارشگری مالی دارد. نتیجه‌گیری: ویژگی‌های شخصیتی مدیران با شیوه‌های گزارشـگری مـالی رابطه معناداری دارد و بازوی نظارتی شرکت‌ها (نظام راهبری) نقش تأثیرگذاری در آثار منفی خوش‌بینی مدیریت بر کیفیت گزارشگری مالی ایفا می‌کند در نتیجه مکانیزم‌های راهبری شرکتی رفتار فرصت طلبانه و هزینه‌های نمایندگی را کاهش و باعث بهبود کیفیت گزارشگری مالی شوند. دانش‌افزایی: نظام راهبری شرکتی به عنوان مهمترین مکانیزم کنترل و نظارت می تواند تأثیر چشمگیری بر انصاف و افشای به موقع اطلاعات داشته باشد. بنابراین، سازوکارهای نظام راهبری شرکتی با کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و حل مشکلات نمایندگی، میزان انحراف از تصمیمات سرمایه گذاری بهینه را کاهش داده و به استفاده کارآمد تر از منابع ترغیب می کند.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: خوش‌بینی مدیریت, کیفیت گزارشگری مالی, مکانیزم‌های نظام راهبری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.