کارایی سونوگرافی در تشخیص شکستگی های ناحیه میانی صورت و مقایسه آن با سی تی اسکن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنگره سالیانه دانشجویی آوان
  • کد COI اختصاصی: AVAN01_357
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 334
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدصدرا شمس الدین

دانشجوی رشته تکنولوژی پرتوشناسی، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: شکستگیهای ناحیه میانی صورت شامل شکستگیهای اربیت، زایگوما، ماگزیلا، استخوان بینی و قوس زایگوماتیک میباشند. با وجود استخوان های ظریف در این ناحیه، تشخیص این شکستگیها یک مسئله مهم و عدم تشخیص و درمان به موقع آن بر روی عملکرد فیزیولوژیک و زیبایی این منطقه تأثیر بسزایی دارد. هدف از مطالعه ما تعیین کارایی سونوگرافی در تشخیص شکستگیهای ناحیه میانی صورت و مقایسه آن با سی تی اسکن میباشد.مواد و روش ها: این پژوهش از نوع مطالعه مروری سیستماتیک میباشد که در سال1399 انجام گردید. کلیدواژه های سونوگرافی، سی تی اسکن و شکستگیهای ناحیه میانی صورت در پایگاه های معتبر شامل Google Scholar، PubMed و ScienceDirect بدون محدودیت زمانی مورد جستجو قرارگرفته و برای اطمینان از تکمیل نتایج جستجو منابع مقالات مورد بررسی و پس از حذف عناوین تکراری از نرم افزار Endnote و بررسی عناوین و چکیده ها، مقالات مرتبط با استفاده از ابزارهای JBI مورد بررسی قرار گرفتند.یافته ها: 42 مقاله بررسی گردید و در نهایت 17 مقاله از آنها که با هدف مطالعه مرتبط بود انتخاب شدند. طبق مطالعات صورت گرفته معیار های Sensitivity و Specificity سونوگرافی در تشخیص شکستگیهای ناحیه میانی صورت بالا بوده و سونوگرافی را میتوان در تشخیص شکستگیهای این ناحیه قابل اعتماد دانست. از مزایای سونوگرافی میتوان به عدم نیاز به دستگاه های با ولتاژ بالا و کاهش دوز جذبی بیمار و مدت زمان کم انجام سونوگرافی اشاره کرد. از طرفی قطعات روی هم افتاده با سونوگرافی قابل تشخیص نبوده و سونوگرافی قادر به تشخیص قطعه دور از پروب که توسط قطعه نزدیک پوشیده شده نمیباشد در صورتی که سی تی اسکن با تهیه تصاویر در مقاطع کرونال، اگزیال و ساژیتال موقعیت آناتومیک قطعات جابجا شده را نیز مشخص کرده و چندین شکستگی همزمان را به ما نشان میدهد.نتیجه گیری: از سونوگرافی می توان در ارزیابی شکستگیهای ناحیه میانی صورت به ویژه در زنان باردار و اطفال استفاده کرد اما در مواردی که شکستگیهای متعدد صورت مطرح باشد، انجام سی تی اسکن چه در تشخیص و چه در طرح ریزی درمان ضروری است و روش مفیدتری نسبت به سونوگرافی میباشد.

کلیدواژه ها

سونوگرافی، سی تی اسکن، شکستگیهای ناحیه میانی صورت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.