بررسی ریسک فاکتورهای سرطان کولورکتال

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنگره سالیانه دانشجویی آوان
  • کد COI اختصاصی: AVAN01_212
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 587
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه عالیزاده

دانشجوی کارشناسی پرستاری، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.

شیلان عزیزی

هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

شکوفه زارعی

هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

زینب السادات موسوی فرد

هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

اشرف بیرامی

هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران

چکیده

زمینه و هدف: سرطان کولورکتال شایع ترین سرطان دستگاه گوارش و سومین سرطان شایع در دنیا است. در این نوع سرطان تومورها در روده بزرگ به طور غیرعادی رشد می کنند. نتایج مطالعات حاکی از نقش عوامل دموگرافیک و سبک زندگی در بروز سرطان کولورکتال می باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین عوامل موثر در بروز سرطان کولورکتال می باشد.روش جستجو: در این مطالعه مروری با استفاده از کلمات کلیدی سرطان کولورکتال، سبک زندگی، عوامل خطر، رژیم غذایی در بازه زمانی 2010 تا 2020 بدون محدودیت در نوع مطالعه جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ، SID ، science direct، Wiley انجام گرفت، سپس با حذف مقالات غیرمرتبط و تکراری، 35 مطالعه مرتبط و معتبر گردآوری و مورد بررسی قرار گرفت.یافته ها: بالاترین میزان بروز سرطان کولورکتال مربوط به آمریکای شمالی و کمترین آن مربوط به آفریقا است. در ایران میزان بروز استاندارد شده سنی 2/44 (سیستان و بلوچستان) تا 17/62 در هر 100 هزار نفر (تهران) متفاوت است. عمده ترین عوامل خطرزایی سرطان کولورکتال شامل رژیم غذایی پرچرب و کم فیبر، مصرف بالای گوشت قرمز و کم میوه، چاقی و عدم فعالیت فیزیکی، مصرف سیگار و الکل، سابقه خانوادگی، سن، سبک زندگی، پولیپ ها، تشعشعات، عوارضجانبی برخی داروها، کولیت اولسروز، بیماری کرون و سندرم روده تحریک پذیر میباشند.نتیجه گیری: باتوجه به اینکه سرطان کولورکتال یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جوامع بشری است، اجرای برنامه های پیشگیری از ابتلا به این سرطان با شناخت عوامل خطرزا به ویژه اصلاح سبک زندگی و رژیم غذایی همچنین برنامه های غربالگری در مراکز بهداشتی اهمیت ویژه ایی دارد.

کلیدواژه ها

سرطان کولورکتال، سبک زندگی، عوامل خطر، رژیم غذایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.