بررسی تأثیر طب فشاری برشدت تهوع استفراغ ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلابه سرطان
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: اولین کنگره سالیانه دانشجویی آوان
- کد COI اختصاصی: AVAN01_200
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 338
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی پرستاری، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران
هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.
چکیده
زمینه و هدف: یکی از عوارض مهم شیمی درمانی تهوع استفراغ میباشد. به علت مشکل بودن کنترل آن معمولا0 از ترکیب درمانهای دارویی و غیر دارویی استفاده میشود و طب فشاری از درمانهای غیر دارویی پیشنهادی در این مورد است. لذا هدف از این مطالعه بررسی تأثیر طب فشاری برشدت تهوع استفراغ ناشی از شیمی درمانی در بیماران مبتلابه سرطان میباشد.مواد و روشها: این مطالعه به صورت نیمه تجربی روی 30 بیمار مبتلابه سرطان که تحت شیمیدرمانی بوده و از تهوع استفراغ رنج می بردند، انجام شد. پس از کسب رضایت نامه، نمونه ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش 15 نفر و کنترل 15) نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل پرسشنامه اطلاعات فردی، پرسشنامه استاندار morrow که شدت تهوع استفراغ را بررسی میکند و به کارگیری طب فشاری بود. گروه آزمایش در حین شیمیدرمانی مداخلات طب فشاری (به کارگیری این روش در نقاط صحیح) را دریافت میکرد اما در گروه کنترل، از تکنیک طب فشاری در نقاط کاذب و بیاثر استفاده شد. داده ها در مرحله قبل و بعد از مداخله در دو گروه آزمایش و کنترل مقایسه شد.یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن نمونه ها در گروه آزمایش و کنترل به ترتیب 35/2 3/9 و 37/4 8/7 سال بود. نتایج نشان داد که شدت تهوع استفراغ در دو گروه کنترل و آزمایش قبل از مداخله تفاوت معنیداری ندارد (P> 0/05) اما بعد از مداخله، شدت تهوع استفراغ بطورمعناداری در گروه آزمایش در مقایسه با کنترل کاهش یافت .(P< 0/05) همچنین استفاده از طب فشاری موجب هیچگونه عارضهای در بیماران نگردید.نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که طب فشاری در حین شیمی درمانی، در کنار رژیم ضد تهوع استاندارد میتواند به کاهش تهوع استفراغ کمک نماید، لذا پیشنهاد میشود که مراقبین سلامت و پرستاران از این تکنیک به عنوان روشی مکمل جهت تسکین تهوع استفراغ ناشی از شیمی درمانی بهره ببرند.کلیدواژه ها
طب فشاری، تهوع، استفراغ، شیمی درمانیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.