مروری بر روش های دارویی وغیردارویی درکنترل تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: اولین کنگره سالیانه دانشجویی آوان
- کد COI اختصاصی: AVAN01_101
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 362
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی پرستاری. باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس.ایران
هیات علمی،گروه پرستاری،واحدبندرعباس،دانشگاه آزاداسلامی،بندرعباس،ایران
هیات علمی،گروه پرستاری،واحدبندرعباس،دانشگاه آزاداسلامی،بندرعباس،ایران
هیات علمی،گروه پرستاری،واحدبندرعباس،دانشگاه آزاداسلامی،بندرعباس،ایران
هیات علمی،گروه پرستاری،واحدبندرعباس،دانشگاه آزاداسلامی،بندرعباس،ایران
چکیده
زمینه و هدف: تهوع و استفراغ از عوارض شایع بعد ازجراحی می باشد. این حالت ممکن است تا 6 ساعت بعد ازجراحی وجود داشته باشد که می تواند بسیار ناراحت کننده بوده و سبب عوارضی مثل باز شدن محل برش جراحی، درد، اختلال آب و الکترولیت، تاخیر در ترخیص بیمار از بیمارستان و آسپیراسیون ریوی شود. جهت درمان این عارضه از روش های دارویی و غیر دارویی استفاده می شود. هدف پژوهش حاضر مروری بر روش های کنترل تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی می باشد.روش جستجو: این پژوهش یک مقاله مروری می باشد، جهت دستیابی به اهداف موردنظر از جستجوی پیشرفته در پایگاه های داده ای معتبر همچونScience Direct , Pubmed , Iranmedex, magiran, Googlescholar, SID بهره گرفته شد. کلید واژه های مورد استفاده تهوع و استفراغ، عمل جراحی، مداخلات دارویی و درمان های مکمل بود از میان 67 مقاله، با پایش مرحله ای بر اساس موضوعیت مقاله با هدف مطالعه به 15 مقاله نهایی دست یافتیم.یافته ها: مطالعات نشان میدهند که روش های غیر دارویی به دو دسته اصلی مداخلات فیزیکی و مداخلات فکری-رفتاری تقسیم می شوند. تکنیک های ماساژدرمانی،رایحه درمانی، زنجبیل، ماساژ یخ، طب فشاری و لمس شفابخش به عنوان مداخلات فیزیکی و مشاوره با خانواده، تلقین و هیپنوتیزم، تکنیکهای آرام سازی پیشرونده عضلانی، موسیقی درمانی و آرامسازی بنسون به عنوان مداخلات فکری و رفتاری می باشند. درمان های دارویی موثر شامل متوکلوپرامید، دگزامتازون، اندانسترون، آنتی هیستامین ها، دیمن هیدرانات، آنتی کولینرژیک ها، کلرپرومازین، آنتاگونیست های 5-HT3 و آنتاگونیست های دوپامین می باشند.نتیجه گیری: تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی علیرغم کاربرد داروها و تکنیک های مختلف به عنوان شایع ترین عارضه پس از عمل جراحی پابرجاست و استفاده از داورها و روش های مختلف ادامه دارد. بررسی نتایج پژوهش های پیشین نشان داد که مداخلات دارویی و غیر دارویی مختلفی در کنترل تهوع و استفراغ پس از عمل جراحی وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود با آموزش روش های غیر دارویی و استفاده از روش های دارویی متناسب با نوع جراحی گامی مهم و عملکردی در جهت کنترل تهوع و استفراغ بعد از عمل جراحی برداشته شود.کلیدواژه ها
تهوع و استفراغ، عمل جراحی، مداخلات دارویی، درمان های مکملاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.