مروری بر اثرات شنیداری و غیر شنیداری مواجهه شغلی با صدا
- سال انتشار: 1399
- محل انتشار: اولین کنگره سالیانه دانشجویی آوان
- کد COI اختصاصی: AVAN01_062
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1595
نویسندگان
کارشناسی، مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یزد
کارشناسی، مهندسی بهداشت حرفه ای، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یزد
چکیده
زمینه و هدف: صدا به عنوان شایع ترین عامل فیزیکی در محیط کار، تقریبا در تمام صنایع با شدت های مختلف وجود دارد. مواجه ه با صوت میتواند اثرات مختلفی بر سلامتی انسان ها بگذارد. مهم ترین اثرات مواجه ه با صدای غیر مجاز عموما به دو دسته شنیداری و غیر شنیداری تقسیم میشوند. در مطالعه حاضر پژوهش هایی که به بررسی عوارض مواجه ه با صدای شغلی پرداخته بودند تجزیه و تحلیل شد.مواد و روش ها: در این مطالعه به منظور یافتن مطالعات مرتبط، جستجو از طریق پایگاه های اطلاعاتی معتبر داخلی شامل Magiran، SID، IranMedex و پایگاه های بین المللی انگلیسی زبان شامل Google Scholar، Scopus، PubMedو Science Direct با کلید واژه های فارسی آلودگی صوتی، آسیب شنوایی و اثرات غیر شنیداری و کلید واژه های انگلیسی"Hearing Impairment"، " Non-auditory Effect " ، "Sound"، "Noise" و "Voice" انجام شد.یافته ها: با بررسی و تجزیه و تحلیل مطالعات مشخص شد مواجه ه با صدای غیر مجاز اثرات مختلفی را بر سلامتی افراد میگذارد. اثرات شنیداری مواجه ه صوتی شامل کاهش شنوایی موقت و دائم، وزوز گوش و صدمات صوتی میباشد. همچنین اثرات غیر شنیداری مواجه ه صوتی به دو دسته اثرات فیزیولوژیک شامل افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب، اختلالات عصبی و هورمونی و اثرات ذهنی و روانی شامل اختلالات خواب، کاهش تمرکز، اضطراب، آزردگی، اختلالات روانی، خستگی و در نهایت افت عملکرد شناختی افراد میباشد.نتیجه گیری: به طور کلی با توجه به اینکه صدا دارای اثرات منفی بر سلامت افراد میباشد به همین جهت به منظور حفظ و یا بهبود کیفیت زندگی افراد و افزایش بازدهی، انجام اقدامات کنترلی و اجرای برنامه حفافظت شنوایی ضروری میباشد.کلیدواژه ها
صدا، مواجهه با صدا، آسیب شنوایی، اثرات شنیداری، اثرات غیر شنیداریاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.