بررسی مقایسه کیفیت زندگی دختران و پسران نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مراکز بهداشتی - درمانی بندرعباس

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنگره سالیانه دانشجویی آوان
  • کد COI اختصاصی: AVAN01_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 282
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی محمدی

دانشجوی کارشناسی پرستاری، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی بندرعباس، ایران

زینب السادات موسوی فرد

هیات علمی، گروه پرستاری، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: سازمان بهداشت جهانی، تالاسمی ماژور را به عنوان شایعترین اختلال مزمن ژنتیکی در بین 60 کشور جهان شناخته که سالانه بر زندگی حدود 100/000 کودک تاثیر می گذارد. تالاسمی ماژور با توجه به مزمن بودن و درگیری مادام العمر آن، می تواند بر کیفیت زندگی افراد مبتلا اثر گذار باشد. عوارض ناشی از بیماری بر روی کیفیت زندگی دختران و پسران نوجوان هنوز ناشناخته باقی مانده است، لذا هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه کیفیت زندگی دختران و پسران نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور و شناخت تفاوتهای ابعاد مختلف کیفیت زندگی در نوجوانان مبتلا به این بیماری با توجه به جنسیت آنان می باشد.مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی-مقایسه ای بود. واحدهای پژوهش شامل 320 بیمار ( 160 دختر، 160 پسر) نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور بودند که به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کرده بودند. ابزار گردآوری داده ها شامل اطلاعات جمعیت شناختی و اطلاعات مربوط به کیفیت زندگی Sf-36 بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها : بین میانگین امتیاز کیفیت زندگی در بعد روانی در دختران و پسران تفاوت معنی داری وجود نداشت. اما در بعد جسمی این تفاوت معنی دار بود .(P< 0/05) دختران کیفیت زندگی بهتری در بعد جسمی در مقایسه با پسران داشتند. همچنین بین میانگین کیفیت زندگی در دو زیر حوزه عملکرد اجتماعی و محدودیت عملکرد ناشی از مشکلات جسمی در دختران و پسران تفاوت معنی داری وجود داشت .(P< 0/05)نتیجه گیری: نتایج نشان داد که کیفیت زندگی دختران و پسران نوجوان مبتلا به تالاسمی ماژور در بعد جسمی و زیر حوزه های عملکرد اجتماعی و محدودیت عملکرد ناشی از مشکلات جسمی متفاوت می باشد و دختران از کیفیت زندگی بالاتری نسبت به پسران برخوردارند لذا پسران مبتلا در معرض اختلالات جسمی و روانی می باشند. در نتیجه نیاز به مشاوران مجرب برای آموزش مهارت های زندگی و نحوه برخورد با مشکلات اجتماعی و جسمانی در پسران مبتلا به تالاسمی بیشتر احساس می شود.

کلیدواژه ها

کیفیت زندگی، بعد جسمی، بعد روانی، نوجوان، تالاسمی ماژور

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.