ردیابی ژن‏ های مولد انتروتوکسین در ایزوله‏ های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از ناگت مرغ در استان اصفهان به روش PCR

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 4، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-4-13_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاجر مداحی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، ایران.

ابراهیم رحیمی

دانشیار بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، ایران.

محمد جلالی

دانشیار بهداشت و ایمنی غذا، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، ایران.

چکیده

مقدمه: استافیلوکوکوس اورئوسمولد انتروتوکسین به عنوان رایج‏ترین عامل مسمومیت غذایی استافیلوکوکی و به دنبال آن وقوع گاستروانتریت، اسهال و استفراغ شناخته شده است که وجود ژن‏های مولد انتروتوکسین در این باکتری می‏تواند علت اصلی بروز این علایم باشد. این مطالعه با هدف بررسی شیوع و فراوانی ژن‏های مولد انتروتوکسین در ایزوله‏هایاستافیلوکوکوس اورئوس جدا‏شده از ناگت مرغ و غذای آماده مصرف در استان اصفهان به روش PCR انجام شده است‏‏. مواد و روش‏‏ها: در تابستان 1391، 420 نمونه انواع ناگت مرغ از مراکز فروش استان اصفهان به شکل تصادفی جمع‏آوری شد. تمام نمونه‏ها از نظر حضور استافیلوکوکوس اورئوس به روش کشت میکروبی آزمایش شدند. سپس، به منظور بررسی فراوانی ژن‏های مولد انتروتوکسین، سویه‏های استافیلوکوکوس اورئوس جدا‏شده آزمون PCR شدند. نتایج: در این مطالعه، از 420 نمونه ناگت مرغ 24 نمونه (7/5 درصد) از نظر حضور استافیلوکوکوس اورئوس، مثبت بودند. از 24 ایزوله جداسازی ‏شده، 23 ایزوله (83/95 درصد) حامل حداقل یک ژن مولد انتروتوکسین بودند. اصلی‏ترین ژن‏های ردیابی‏شده در بین استافیلوکوکوس اورئوس‏های مورد مطالعه sea (25 درصد)، sec (5/12 درصد)، sed +sej (16/4 درصد)، sed + seg (16/4 درصد)، seg + sei (16/4 درصد)، sea + seg (33/8 درصد)، seb + sej + sei (16/4 درصد)، sea + sed (5/12 درصد) و sea + sec + sej (5/12 درصد) بودند که شایع‏ترین ژن مولد انتروتوکسین ردیابی شده ژن seaو پس از آن ژن sec گزارش شد. بحث و نتیجه‏ گیری: استافیلوکوکوس اورئوس می‏تواند به‏راحتی از طریق آلوده کردن ناگت مرغ سبب شیوع مسمومیت غذایی استافیلوکوکی شود. بنابراین، می‏توان با اجرای استاندارد‏های کنترل کیفیت و امنیت مواد غذایی در حین فرآیند تولید، از حضور و رشد این باکتری در مواد غذایی جلوگیری کرد. از طرف دیگر به علت افزایش تمایل مردم به سرو غذاهای آماده مصرف و اهمیت سلامت عمومی جامعه، بررسی شیوع و فراوانی ژن‏های مولد انتروتوکسین در ایزوله‏های استافیلوکوکوس اورئوس در ناگت مرغ ضروری به نظر می‏رسد.

کلیدواژه ها

استافیلوکوکوس اورئوس, ژن‏های مولد انتروتوکسین, ناگت مرغ, PCR

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.