مطالعه فراوانی و مقاومت دارویی باکتری لاکتوکوکوس گارویه در ماهیان قزل آلای رنگین کمان در استان چهارمحال و بختیاری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه زیست شناسی میکروارگانیسمها، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_BJM-3-11_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 316
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود شهرانی

دانش آموخته دکترای دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

مهدی رییسی

دانشیار بهداشت و بیماریهای آبزیان، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

الهه تاج بخش

استادیار میکروبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران

چکیده

مقدمه: باکتری لاکتوکوکوس گارویه عامل بیماری لاکتوکوکوزیس در ماهی ‏است که قابلیت انتقال به انسان در صورت تماس یا مصرف ماهی آلوده را دارد. این عامل در سال‏های اخیر شیوع زیادی در مزارع پرورش ماهی داشته است ‏‏. مواد و روش‏‏‏ها: در این مطالعه، فراوانی و مقاومت دارویی لاکتوکوکوس گارویه در مزارع پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان استان چهارمحال و بختیاری بررسی شد‏. در مجموع 100 عدد ماهی از 33 مزرعه پرورش ماهی در تابستان 1392 جمع‏آوری و در شرایط مناسب به آزمایشگاه ارسال شد‏. جدایه‏ها پس از کشت و جداسازی با استفاده از روش‏های بیوشیمیایی و سپس،‏ واکنش زنجیره‏ای پلیمراز شناسایی شدند‏. نتایج: نتایج نشان داد که ماهیان 23 از 33 مزرعه پرورش ماهی بررسی شده به لاکتوکوکوس گارویه آلوده بودند. در مجموع 49 جدایه از ماهیان جداسازی و تشخیص داده شد. همچنین، نتایج نشان دهنده مقاومت چندگانه همه جدایه‏ها به آنتی‏بیوتیک‏های رایج بود. حداقل و حداکثر مقاومت دارویی در مورد آنتی‏بیوتیک‏های جنتامایسین و انروفلوکساسین به ترتیب 7/30 و 4/65 درصد مشاهده شد. بحث و نتیجه‏گیری: آلودگی بیش از 76 درصد مزارع پرورش ماهی بررسی شده در این مطالعه و همچنین، مقاومت دارویی عامل بیماری به آنتی‏بیوتیک‏ها خطر جدی برای صنعت پرورش ماهی و همچنین بهداشت عمومی به حساب می‏آید. علاوه بر آن، قابلیت ایجاد آلودگی در انسان و مشکلات بی‏شمار ناشی از انتقال مقاومت دارویی به سایر باکتری‏ها اهمیت کنترل این بیماری و نظارت بر مصرف آنتی‏بیوتیک‏ها در مزارع پرورش ماهی را دوچندان می‏کند.

کلیدواژه ها

لاکتوکوکوس گارویه, لاکتوکوکوزیس, مقاومت آنتی‏بیوتیکی, قزل آلای رنگین کمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.