خوانش سبک‌شناختی فراهنجاری نحوی در قصص قرآنی «مطالعۀ موردی عدول از ماضی به استقبال»

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مطالعات سبک شناختی قرآن کریم، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_TSHQ-3-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 211
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کبری راستگو

استادیار زبان و ادبیات عربی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده علوم قرآنی مشهد

زهره جنتی اصیل

دانش آموخته دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم

چکیده

عدول از مقتضای ظاهر ویژگی بارز و برجستۀ زبان است که در سطوح مختلف آن اتفاق می‌افتد، همان‌طور که در زبان قرآن یافت می‌شود. اهمیت عدول از مقتضای ظاهر در این است که دریافت‌کنندۀ متن ظاهرا با نوعی از هم‌گسیختگی در کلام روبرو می‌شود، در حالی‌که کاربست آن، درواقع بیانگر رفتار زبان، دگرگونی ابزارهای زبانی و استراتژی‌های در دسترس ماتن است. بدین تصور، جستار حاضر برآن است تا به شیوۀ توصیفی-تحلیلی و با رویکرد سبک‌شناختی مبحث تعبیر از ماضی با لفظ مستقبل را در پاره‌ای از آیات قرآنی بررسی کند و چرایی معنایی این پدیدۀ سبکی را تبیین نماید. داده‌های قرآنی نشان داد که پدیدۀ تعبیر از ماضی با لفظ مستقبل به‌عنوان یکی از اشکال عدول از مقتضای ظاهر، توسط عوامل هم‌متنی و بافتی تحت تاثیر قرار می‌گیرند. درنتیجه تحلیل زبانی آن، درک خواننده را نسبت به ظرافت‌های دستوری و معنایی ارتقا می‌دهد همچنان‌که پیوستگی معنایی آیات را تایید می‌کند.

کلیدواژه ها

سبک‌شناسی, فراهنجاری, فعل ماضی, فعل مضارع, قصص قرآنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.