تعریف شاخصه های اصالت فرش بر مبنای مفهوم اصالت در کنوانسیون های بین المللی حفاظت از میراث فرهنگی و بناهای تاریخی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه گلجام، دوره: 15، شماره: 35
  • کد COI اختصاصی: JR_GOLJAM-15-35_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه صالحی

عضو هییت علمی گروه فرش دانشگاه اراک

حجت اله رشادی

عضو هییت علمی گروه فرش دانشگاه اراک

حسین نوروزی قره قشلاق

عضو هییت علمی گروه صنایع دستی دانشگاه اراک

چکیده

در تعریف و شناخت اصالت فرش، اکتفا به ویژگی­های ظاهری از جمله رنگ و طرح و نقش و مشخصات فنی بافت مانند نوع گره و چله­کشی و ... و غافل ماندن از ویژگی­های ناملموسی مانند آداب و سنن جامعه بافت و وضعیت تاریخی، اجتماعی و اقتصادی آن جامعه، موجب عدم شناخت کامل و جامع آن فرش و شاخصه­های اصالت آن می­گردد. در این پژوهش با هدف یافتن تعریفی کامل­تر از شاخصه­های اصالت در فرش که علاوه بر ویژگی­های کالبدی آن بستر شکل­گیری فرش را هم در بر بگیرد، مفهوم اصالت در حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی که هم به شاخصه­های ملموس و هم ناملموس اثر توجه دارد مبنای پژوهش قرار گرفته و با استفاده از روش تحقیق کیفی و راهبرد تحلیل محتوا و استنتاج منطقی به تحلیل مفاهیم اصالت در میراث فرهنگی طبق کنوانسیون­های بین­المللی پرداخته و سپس با بسط دادن آن به ویژگی­های فرش در نهایت به استخراج شاخصه­های اصالت فرش در دو قالب ملموس و ناملموس پرداخته شده است. در نهایت چنین نتیجه شده است که فرش می­تواند در جستجوی اصالت خود به مانند آثار میراث فرهنگی و تاریخی طبق آراء کنوانسیون­های بین­المللی حفاظت از میراث فرهنگی در بستر شکل­گیری خود و در ابعاد گوناگون منطقه بافت مورد تحلیل قرار گرفته و شاخصه­های ناملموس آن هم مورد کنکاش قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Authenticity, Originality of the carpet, Preservation of historical monuments, Cultural Heritage, اصالت, اصالت فرش, حفاظت آثار تاریخی, میراث فرهنگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.