فن شناسی اشیای فلزی محوطه های عصر آهن شمال و شمال غرب ایران با استفاده از متالوگرافی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهه باستان سنجی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JRA-5-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عاطفه رسولی

دانشگاه آزاد اسلامی تهران

علیرضا هژبری نوبری

دانشگاه تربیت مدرس

هایده خمسه

دانشگاه آزاد اسلامی ابهر

چکیده

در تبیین باستان‌شناسی عصر آهن شمال و شمال غرب ایران، مطالعه آثار فلزی به دلیل ارزش‌های فنی نهفته در آن‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است. زیرا اساس گاهنگاری عصر آهن فلات ایران منطقه شمال غرب، به‌ویژه محوطه حسنلو است و در حقیقت فن فلزگری در این دوره از این منطقه به مناطق دیگر فلات ایران راه پیدا می‌کند. در این پژوهش شناخت چگونگی روش‌های ساخت آثار فلزی محوطه‌های شمال و شمال غرب ایران در عصر آهن به لحاظ روش‌های ساخت اشیای فلزی موردبررسی قرارگرفته است. بدین منظور آزمایش متالوگرافی بر روی آثار فلزی محوطه‌های عصر آهن گوهر تپه و گورستان لفورک در استان مازندران واقع در منطقه شمال ایران و محوطه‌های عصر آهن حسنلو، کردلر تپه، هفتوان تپه، زیویه و گورستان مسجد کبود، واقع در منطقه شمال غرب ایران انجام گردید و از هر هفت محوطه عصر آهن  شمال و شمال غرب ایران، یک نمونه شی فلزی برای آزمایش متالوگرافی انتخاب گردید. در این پژوهش، با استفاده از روش میکروسکوپی الکترونی روبشی به بررسی روش‌های ساخت آثار فلزی پرداخته شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان می‌دهد که عمده‌ترین روش‌های ساخت آثار فلزی در این محوطه‌ها چکش‌کاری گرم و ریخته‌گری بوده است.  

کلیدواژه ها

Metallurgy Metal objects, the iron age, Metallurgy, Archeology of North of Iran-Archeology of Northwest of Iran., متالوگرافی, عصر آهن, فلزکاری, باستان‌شناسی, شمال, شمال غرب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.