راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، تصویر بدنی، و رضایت جنسی در زنان با و بدون سابقه جراحی هیسترکتومی و ماستکتومی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پرستاری ، مامایی و پیراپزشکی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SJNMP-6-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 353
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ریحانه سبحانی

دانشگاه گیلان

عذرا زبردست

دانشگاه گیلان

سجاد رضایی

دانشگاه گیلان

چکیده

زمینه و هدف: رحم و پستان بخش مهمی از تصویر جنسی یک زن از خویشتن است، با توجه به تأثیرات روانی حذف ارگان‌های زنانه بر ارزش گذاری بدن و تنظیم و مقابله روانی افراد، مطالعه حاضر با هدف مقایسه ی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، تصویر بدنی و رضایت جنسی زنان با و بدون سابقه جراحی هیسترکتومی و ماستکتومی انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع علی-مقایسه ای بود. 135 نفر (45 نفر هیسترکتومی شده، 45 نفر ماستکتومی شده و 45 نفر زنان عادی) به صورت نمونه‌گیری در دسترس، در سال 98 در شهر رشت انتخاب شدند و به پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان Garnefski، نگرانی از تصویر بدنی Littleton  و مقیاس عملکرد جنسی (FSFI-6) داوطلبانه پاسخ دادند. یافته‌ها: در راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بین سه گروه زنان تفاوت معنادار وجود دارد؛ راهبردهای زنان ماستکتومی شده (31/13 درصد) در مقایسه با زنان هیسترکتومی شده (28/53 درصد)، سازش یافته تر بود. در نگرانی از تصویر بدنی، زنان گروه ماستکتومی شده  (68 درصد) از نظر نگرانی از تصویر بدنی، نگران تر از زنان گروه هیسترکتومی شده (77/43 درصد) بودند. در رضایت جنسی، زنان گروه هیسترکتومی شده (18/11درصد)، رضایت جنسی کمتری نسبت به زنان گروه ماستکتومی شده (19/49درصد)، داشتند. زنان گروه عادی از نظر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، نگرانی از تصویر بدنی و رضایت جنسی شرایط متعادل تری داشتند.  نتیجه گیری: نوع راهبرد شناختی تنظیم هیجان زنان هیسترکتومی و ماستکتومی شده، در عملکرد و رضایت جنسی تأثیرگذار است. تخلیه ی پستان در ماستکتومی، اثرات منفی بیشتری بر تصویر بدنی فرد می گذارد.

کلیدواژه ها

Cognitive Emotion Regulation, Sexual Satisfaction, Mastectomy, Body Image, Hysterectomy, تنظیم شناختی هیجان, رضایت جنسی, ماستکتومی, تصویر بدنی, هیسترکتومی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.