تعیین اولویت ها و تولید نقشه خطرپذیری مناطق ساحلی به ریزش های نفتی با مقایسه روش های تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل شبکه ای – مطالعه موردی سواحل استان بوشهر

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه مهندسی دریا، دوره: 12، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_MARIN-12-23_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 352
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد خدادوست

دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی

فریدون وفایی

گروه محیط زیست دانشکده عمران و محیط زیست - دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران

وحید هادی پور

دانشکده عمران و محیط زیست - دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی تهران

چکیده

با توجه به گسترش ایجاد آلودگی های نفتی به واسطه توسعه صنایع نفت و زیرساخت های مرتبط با آن در قرن اخیر، تعیین اولویت های تصمیم گیری در مناطق حساس ساحلی به ریزش های نفتی بسیار اهمیت دارد. در این مطالعه با بهره گیری از گزارشات انجام شده در زمینه شاخص های حساسیت محیط زیستی در مناطق ساحلی و به کار بردن روش دلفی در تعیین معیارها و زیرمعیارهای موثر، در راستای تنظیم مولفه های خطرپذیری خطوط ساحلی به آلودگی نفتی گام برداشته شد. در نهایت با استفاده از روش های تحلیل سلسله مراتبی و تحلیل شبکه ای به تعیین اولویت های شاخص ها در ارزیابی خطرپذیری خطوط ساحلی به ریزش های نفتی در استان بوشهر پرداخته شد. این مطالعه مقایسه اولویت ها را با بهره گیری از نرم افزار Expert choice برای فرآیند تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار Super Decisions برای فرآیند تحلیل شبکه ای در چارچوب روش های تصمیم گیری چندمعیاره انجام می دهد. بر  این اساس منابع بیولوژیک، منابع اجتماعی-اقتصادی، وضعیت آلودگی و مشخصات فیزیکی ساحل و زیرمعیار های مرتبط اولویت بندی شدند. در نهایت با جمع آوری اطلاعات مولفه ها و با توجه به ضرایب وزن محاسبه شده از دو مدل با تلفیق همپوشانی شاخص، نقشه خطرپذیری نهایی سواحل استان بوشهر تولید گردید.

کلیدواژه ها

Oil spill, shoreline's hazard, ANP, AHP, Delphi, Shoreline of Bushehr Province, GIS, ریزش نفتی خطرپذیری خطوط ساحلی, تحلیل سلسله مراتبی, تحلیل شبکه ای, دلفی, سواحل استان بوشهر, GIS

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.