تلاش برای کاهش فساد اداری به عنوان یک ضرورت اخلاقی: تبیین نقش تعهد کارکنان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 14، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-14-4_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 229
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد منتظری

عباس شول

چکیده

زمینه: شواهد و تحقیقات متعددی حاکی از وجود فساد اداری در سازمانهای دولتی می باشد. از بعد اخلاقی، مبارزه با همه انواع فساد و به ویژه فساد اداری یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین جهت­گیری معنوی با فساد اداری با نقش میانجی تعهد سازمانی انجام شده است. روش: روش تحقیق توصیفی و از شاخۀ همبستگی بوده و جامعۀ آماری آن شامل کلیۀ کارکنان ادارات دولتی شهر سیرجان می باشد که نمونه‌ای به حجم 274 نفر از آنان به شیوه طبقه‌ای تصادفی انتخاب و پرسشنامه تحقیق در میان آنان توزیع گردید. ابزار اندازه گیری شامل سه پرسشنامۀ استاندارد بود. پایایی تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی تایید شد. برای تایید روایی نیز از تحلیل عاملی تاییدی استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل انجام شد. یافته­ ها: تحلیل داده ها نشان داد که جهت­گیری معنوی با نقش میانجی تعهد سازمانی با  فساد اداری در ادارات دولتی شهر سیرجان رابطه معنی­داری دارد. همچنین جهت­گیری معنوی به طور مستقیم با فساد اداری و تعهد سازمانی و نیز تعهد سازمانی با فساد اداری در ادارات دولتی شهر سیرجان رابطه معنی­داری دارد. نتیجه­ گیری: ارتقای جهت­گیری معنوی می تواند فساد اداری را کاهش دهد. این رابطه به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم از طریق رابطه با تعهد سازمانی کارکنان اتفاق می افتد. نتایج این تحقیق موید نقش مهم پایبندی به اخلاق و اصول اخلاقی در کاهش فساد اداری می باشند.  

کلیدواژه ها

Ethics, Organizational commitment, Spiritual orientation, Administrative corruption, اخلاق, تعهد سازمانی, جهت گیری معنوی, فساد اداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.