ارتباط بین سرمایه اجتماعی و مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای اعضای هیأت علمی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری، دوره: 14، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_IJEST-14-5_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد علی آقایی

ابوالفضل امینیان

خدیجه ربیعی

صابر رسولی دولت آباد

چکیده

زمینه‌: مهترین بعد شناخته شده حرفه‌گرایی در اعضای هیأت علمی دانشگاه، اخلاق حرفه‌ای است. اخلاق حرفه‌ای در دانشگاه، مجموعه‌ای از اصول اخلاقی و استانداردهای سلوک است که رفتار اعضای این نهاد را تعیین می‌کند. در واقع، اخلاق حرفه‌ای دانشگاهی، یک فرایند تفکر عقلانی است که هدف آن محقق کردن ارزش‌های علمی در اجتماع علمی و چگونگی حفظ و اشاعه آن می‌باشد. روش‌: پژوهش حاضر ترکیبی از روش همبستگی و پس رویدادی است و جامعه آماری آن کلیه اعضا محترم هیات علمی دانشگاه های سراسر کشور بوده است که از این جامعه آماری 435 عضو هیات علمی به عنوان نمونه با استفاده از  روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده است‌. ابزار پژوهش‌، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 7 مولفه و 30 گویه می‌باشد. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آمار توصیفی و استنباطی ( آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن، آزمون مدل‌یابی معادلات ساختاری، آزمون تی تک نمونه ای و آزمون تحلیل واریانس) استفاده شده است‌. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم  افزارهای آماری SPSS 25 و LISREL 8/80 انجام شد.  یافته ها‌: مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای به ترتیب الویت با اشاره به نمره میانگین عبارتند از؛ مسولیت علمی، باور به خوداتکایی‌، اخلاق حرفه‌ای‌، باور به مسولیت‌های اجتماعی، رعایت سرمایه‌های ارتباطی ، رعایت سرمایه‌های شناختی، رعایت سرمایه‌های اجتماعی‌، حس تعلق به اجتماع علمی و رعایت سرمایه‌های ساختاری  بوده است. نتیجه‌گیری‌: هر‌چند وضعیت اخلاق حرفه‌ای اعضای هیات علمی بالاتر از متوسط ارزیابی می‌شود، ولی هنوز فاصله زیادی با وضعیت مطلوب وجود دارد.    

کلیدواژه ها

Social capital, Professional ethics, Faculty members, سرمایه اجتماعی, اخلاق حرفه ای‌, اعضا هیات علمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.