مقایسه تاثیر دو برنامه مداخله ای شناخت درمانی گروهی و معنویت محور گروهی مبتنی بر دیدگاه اسلام در طب تسکینی بر کیفیت زندگی، اضطراب و افسردگی بیماران مبتلا به سرطان پستان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دوره: 28، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SHIMU-28-3_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 423
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبادالله مرادی ذلانی

پژوهشکده علوم رفتاری، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، گروه روان شناسی، قم، ایران

مسعود آذربایجانی

پژوهشکده علوم رفتاری، پژوهشگاه حوزه و دانشگاه، گروه روان شناسی، قم، ایران

حمیرضا حسن آبادی

دانشکده روان شناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

مهدی احمدی فراز

مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلا، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: پژوهش ‌ها درباره اثر مداخله‌ های معنوی بر کیفیت زندگی، اضطراب و افسردگی در جمعیت بیماران مبتلا به سرطان پستان کافی نبوده و به یافته‌ های متناقض منتهی شده است. این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر مداخله معنویت‌ محور مبتنی بر دیدگاه اسلام در طب تسکینی با شناخت درمانی گروهی بر کیفیت زندگی، اضطراب و افسردگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شده است. مواد و روش ‌ها: 26 زن مسلمان 58-36 ساله مبتلا به سرطان پستان در یک طرح پیش‌ آزمون، (میان آزمون)، پس ‌آزمون، پی‌ گیری با گروه کنترل در مرکز پیشگیری و کنترل سرطان آلاء اصفهان و بخش انکولوژی بیمارستان شهید مصطفی خمینی ایلام در سال 1397 در این مطالعه شرکت کردند و به تصادف در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه هفتگی درمان معنویت‌ محور مبتنی بر دیدگاه اسلام و گروه کنترل نیز هم زمان همین تعداد جلسه شناخت درمانی گروهی مبتنی بر مدل فری به مثابه درمان معیار دریافت کرد. از پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان(QoL-BC56) و مقیاس بیمارستانی اضطراب و افسردگی(HADS) برای گردآوری داده‌ ها استفاده شد و داده ‌ها با تحلیل کوواریانس اندازه‌ گیری های مکرر تحلیل گردید. یافته ‌های پژوهش: تحلیل کوواریانس اندازه ‌گیری های مکرر نشان داد که مداخله معنویت ‌محور اسلامی به تغییرات معنادار آماری در کیفیت زندگی، اضطراب و افسردگی منجر نشده است؛ اما از چشم ‌انداز معناداری بالینی در نمره‌ های اضطراب در هر دو گروه پیشرفت مشاهده شد، بدین معنی که 53/61 درصد شرکت کنندگان دو گروه کاهش معنی ‌‌دار نمره‌ های اضطراب را نشان دادند. بر حسب نسبت بهبود بیماران در افسردگی، شناخت درمانی گروهی به صورت آشکاری موثرتر از درمان معنویت‌ محور بود(میزان بهبود بیماران 42/76 درصد در برابر 48/53 درصد بود). بحث و نتیجه ‌گیری: بر اساس یافته ‌ها، مداخله معنویت محور از نظر معناداری بالینی منجر به کاهش اضطراب و افسردگی بیماران شده است؛ اما کیفیت زندگی آنان را ارتقاء نبخشیده است.

کلیدواژه ها

Anxiety, Breast cancer, Depression, Group cognitive therapy, Islamic based intervention, Palliative medicine, Quality of life, مداخله مبتنی بر معنویت اسلامی, شناخت درمانی گروهی, سرطان پستان, کیفیت زندگی, اضطراب, افسردگی, طب تسکینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.