مقایسه رفتار دفاعی پوره های سنین دوم و چهارم شته سیاه باقلا Aphis Fabae (Aphididae) ، در مواجهه با زنبورهای پارازیتویید (Lysiphlebus Fabarum (Braconidae: Aphidiinae

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوماهنامه نخبگان علوم و مهندسی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SEE-5-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 184
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا محمدی

دانشجوی دکترای حشره شناسی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران

آرش راسخ

دانشیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران

چکیده

رفتارهای دفاعی میزبان، شامل پاسخ های فیزیکی (پیش از تخم گذاری) و عکس العمل های فیزیولوژیکی (پس از تخم گذاری)، از عوامل مهم تاثیرگذار بر تصمیم گیری انتخاب میزبان و موفقیت های تولیدمثلی در پارازیتوییدها محسوب شده و می توانند استراتژی کاوشگری پارازیتوییدها را تحت تاثیر قرار دهند. در این پژوهش رفتارهای دفاعی پوره های سنین دوم و چهارم شته سیاه باقلا Aphis fabae Scopoli ، در مواجهه با ماده های جمعیت جنسی زنبور پارازیتویید Lysiphlebus fabarum (Marshall) (Braconidae: Aphidiinae) ، مورد ارزیابی قرار گرفت. برای این منظور گروه های همسن از پورههای سنین دوم و چهارم رشدی شته به صورت جداگانه تشکیل شد. در ادامه زنبورهای پرورش یافته روی پوره سن دوم شته، به طور انفرادی به لکه آزمایشی شامل ۱۵ پوره سن دوم یا چهارم شته سیاه باقلا معرفی گردید و به مدت ۳۰ دقیقه رفتارهای مختلف دفاعی میزبان ثبت شد. مطابق با نتایج، پوره های سن چهارم میزبان به طور معنی داری در مواجهه با زنبور پاسخ های دفاعی قوی تری در خصوص تعداد لگد زدن نسبت به پوره های سن دوم از خود نشان دادند. در مقابل شته های کوچکتر (پوره سن دوم) در دفاع از خود در مقابل زنبورها، قطرات دفاعی بیشتری را از کورنیکول خود ترشح کردند؛ که نشانگر این امر است که ترشح بیشتر این قطرات دفاعی در پوره سن دوم شته می تواند یک پاسخ سازگار در این مرحله رشدی شته باشد.

کلیدواژه ها

کورنیکول، موفقیت تولیدمثلی، سازگاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.