شناسایی عوامل موثر بر لغو اعمال جراحی و اجرای راهکارهای مدیریتی بهبود در یک بیمارستان منتخب: مطالعه موردی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-16-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 326
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هاشمی دهقی

دکتری تخصصی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، گروه مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حامد کریمی شیرازی

کارشناس ارشد، مدیریت صنعتی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران

معصومه نیک بخت

کارشناس ارشد، آمار، بیمارستان چشم پزشکی فارابی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: لغو اعمال جراحی، از جمله مهمترین علل عدم کارایی و اتلاف منابع بیمارستانی به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر لغو اعمال جراحی و ارایه راهکارهای موثر در کاهش آن با روش مدیریتی بهبود انجام شد. روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی بود. عوامل تاثیرگذار در جلوگیری از لغو اعمال جراحی در بیمارستان فارابی تهران به روش میانگین هندسی و نرم افزار Excel غربالگری شدند. برای وزن دهی عوامل از روش Fuzzy Analytic Network Process) FANP) و Decision Fuzzy Making) Fuzzy DEMATEL Trial and Evaluation Laboratory ) استفاده گردید. سپس مدل پژوهش برای کاهش لغو اعمال جراحی با استفاده از روش طوفان فکری توسط خبرگان و روش VIKOR ترسیم شد و به روش مدیریتی FOCUS-PDCA، اصلاحات در بیمارستان انجام گرفت. یافته ها: عدم مراجعه بیمار، تب و سرماخوردگی و سایر عوامل به ترتیب بیشترین درصد لغو اعمال جراحی گزارش شد و طبق رتبه بندی انجام شده، راهکارهای «هماهنگی بین بخشی»، «بهبود روند مشاورههای قبل از عمل»، «آموزش کارکنان»، «برنامه ریزی تهیه ملزومات و تجهیزات» و «آموزش بیمار» رتبه های اول تا پنجم را جهت کاهش لغو اعمال جراحی به خود اختصاص دادند. با اجرای روش FOCUS-PDCA، آمار لغو اعمال جراحی طی شش ماهه اول سال ۱۳۹۷ به نسبت همین زمان در سال ۱۳۹۶ کاهش داشت. نتیجه گیری: اجرای شیوه مدیریتی FOCUS-PDCA تاثیر مثبتی بر کاهش لغو اعمال جراحی بیمارستان فارابی داشته است. تنظیم برنامه اتاق عمل متناسب با نوع عمل و توان تیم جراحی، مدت زمان موجود و نظارت بر ساعات حضور پزشک جراح و بیهوشی و همچنین، مدیریت و نظارت دقیق بر فرایند آماده سازی بیمار قبل از عمل جراحی میتواند جهت ارتقای کیفیت و بهبود مدیریت اتاق عمل اثربخش مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

عمل جراحی، بهبود کیفیت، منطق فازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.