ساختار فکری دانش در حوزه مدیریت دانش پزشکی: مطالعه همواژگانی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مدیریت اطلاعات سلامت، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_HIM-16-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افسانه حاضری

دانشیار، علم اطلاعات و دانش شناسی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

معظمه گروهی

دانشجوی کارشناسی ارشد، علم سنجی، گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه یزد، یزد، ایرا

چکیده

مقدمه: با وجود ارزش حیاتی مدیریت دانش برای فعالیت های بهداشت و درمان، در متون مختلف از این بخش به عنوان آخرین بخشی که مدیریت دانش را پذیرفته، یاد شده است. با توجه به این که اطلاعات کافی درباره وضعیت موضوعی حوزه مدیریت دانش پزشکی در دسترس نیست، هدف از انجام پژوهش حاضر، استفاده از روش های علم سنجی در کمک به فهم جریان دانش و شناخت مباحث کلیدی این حوزه و نمایان ساختن ساختار فکری این حوزه بود. روش بررسی: این مطالعه توصیفی با رویکرد علم سنجی و به روش تحلیل هم واژگانی و با استفاده از فن خوشه بندی سلسله مراتبی انجام شد. جامعه آماری آن شامل ۸۶۸ مدرک مرتبط با موضوع در پایگاه PubMed طی بازه زمانی سال های ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۷ بود. همچنین، ۲۰۰ مقاله فارسی که تا سال ۱۳۹۶ در پایگاه های Magiran ، Noormags ، (Scientific Information Database)SID و نمایه استنادی علوم ایران نمایه شده بودند، بررسی گردید. یافته ها: رشد تولیدات علمی مدیریت دانش در حوزه پزشکی در فارسی و لاتین سیر صعودی داشت. ضریب رشد مقالات لاتین و فارسی به ترتیب ۹۸ / ۲ و ۳۱ / ۲ گزارش شد. با رسم نمودار خوشه بندی، کلید واژه های مقالات لاتین در ۱۴ خوشه موضوعی و کلید واژه های مقالات فارسی در ۱۰ خوشه موضوعی قرار گرفت. بررسی شباهت موضوعی مقالات فارسی و لاتین نشان داد که تنها ۱۳ کلید واژه مشترک در بین اعضای خوشه های موضوعی به چشم می خورد که در خوشه های متفاوت پراکنده شده بود. نتیجه گیری: با بررسی کلید واژه های هسته و مرکزی پژوهش، چنین استنباط میشود که نگرش جامعه پزشکی به مدیریت دانش بیشتر یک نگرش خدمتگرایانه است.

کلیدواژه ها

مدیریت دانش، تحلیل هم واژگانی، پایگاه PubMed، خوشه بندی سلسله مراتبی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.