بهینه سازی استخراج بتا-گلوکان از دیواره سلولی مخمر کلایورومایسس مارکسیانوس و تعیین خصوصیات آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی میکروبیولوژی کاربردی در صنایع غذایی، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_AMFI-4-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 868
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محدثه شیرزادسلوشی

گروه علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی بهاران، گرگان، گلستان، ایران

جلال محمدزاده

گروه علوم و صنایع غذایی بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، گلستان، ایران

سیدسهیل امیری عقدایی

گروه علوم و صنایع غذایی موسسه آموزش عالی بهاران، گرگان، گلستان، ایران

چکیده

امروزه هیدروکلوییدها به طور گسترده در صنایع غذایی به دلیل ویژگی های عملکردی نظیر قوام دهندگی، پایدارکنندگی و ژل کنندگی امولسیون ها استفاده می شوند. در سالیان اخیر یکی از هیدروکلوییدهایی که به جهت اثرات بیولوژیکی مطلوب (کاهش کلسترول، کاهش قند خون، اثر ضد سرطانی و ضد توموری) و ویژگی های عملکردی بسیار مورد توجه قرار گرفته است، بتا-گلوکان است. بتا-گلوکان پلیمری از واحدهای گلوکز است که به طور وسیعی در دیواره سلولی میکروارگانیسم ها و گیاهان یافت می شود. یکی از میکروارگانیسم هایی که میتوان به عنوان منبع بتا-گلوکان نام برد، دیواره سلولی مخمر کلایورمایسس مارکسیانوس است. از آنجایی که میزان راندمان بتا-گلوکان می تواند تحت تاثیر شرایط استخراج قرار گیرد، لذا در این تحقیق شرایط بهینه استخراج و خالص سازی بتا-گلوکان از دیواره سلولی مخمر کلایورومایسس مارکسیانو س (PTCC:۵۱۹۴) با استفاده از روش سطح پاسخ در قالب طرح مرکب مرکزی با بررسی عوامل زمان استخراج (۱hـ ۲) در شرایط اتوکلاوگذاری)، غلظت آنزیم (۵ / ۱ - ۵ / ۰ درصد آنزیم پروتامکس) و زمان آنزیم زنی (۱hـ ۳) انجام شد. نتایج نشان داد افزایش زمان استخراج سبب افزایش راندمان استخراج بتا-گلوکان شده است. غلظت های آنزیم بالاتر از ۱ درصد و زمان- های آنزیم زنی بالاتر از ۲h تاثیر معنی داری بر افزایش راندمان و خالص سازی بتا-گلوکان نداشته است (۰۵ / ۰ > p). نتایج نشان داد شرایط بهینه استخراج و خالص سازی بتا-گلوکان در زمان استخراج ۲h ، غلظت آنزیم ۱ درصد و زمان آنزیم زنی ۲h با بیشینه راندمان استخراج ۱۰/۵۸ درصد وزنی-وزنی سلول مخمر، درجه خلوص ۲۹ / ۹۲ درصد، مقدار کربوهیدرات ۲۴ / ۹۶ درصد و پروتیین ۷۲ / ۲ درصد بوده است. لذا میتوان استفاده از این مخمر را به عنوان یک منبع طبیعی و جدید به منظور استخراج بتا-گلوکان با راندمان و خلوص بالا معرفی نمود.

کلیدواژه ها

بتا-گلوکان، دیواره سلولی، روش سطح پاسخ، کلایورمایسس مارکسیانوس، مخمر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.