زیست چینه‌نگاری نهشته‌های کربنیفر برش چینه‌شناسی خمس خلخال و تطابق آن با سایر نهشته‌های کربنیفر مطالعه شده در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه رخساره های رسوبی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSF-9-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحیم شعبانیان

دانشگاه پیام نور

ناهیده غنی زاده تبریزی

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی میکروفونای کربنیفر در شمال‌غرب ایران، رسوبات ناحیه خمس از استان اردبیل مورد مطالعه سیستماتیک قرار گرفت. نهشته‌های مطالعه شده در برش چینه‌شناسی خمس، عمدتاً از رسوبات کربناته با میان لایه‌های دولومیتی تشکیل شده است. مطالعه مجموعه فسیلی به دست آمده از مقاطع نازک این برش، به شناسایی30 جنس و 15 گونه از 8 خانواده از روزن‌داران کف‌زی منجر شده است که مربوط به اشکوب‌های ویزئن پسین ـ باشکرین پیشین می‌باشد. جامعه روزن‌داران شناخته شده در برش چینه‌شناسی خمس هر چند در سطح جنس تا حدی مشابه روزن‌داران گزارش شده با بخش‌هایی از سازندهای قزل‌قلعه، خاشاچال، باقرآباد، دزدبند، سردر و سازند گچال‌ است، اما جامعه فسیلی این برش، منحصر به فرد می‌باشد. نتایج حاصل از این مقایسه نشان می‌دهد که نهشته‌های کربنیفر برش خمس، سن ویزئن پسین تا باشکرین آغازین دارد. در نتیجه می‌توان چنین استنباط کرد که رسوبات کربنیفر در این برش مربوط به بعد از فاز فرسایشی البرزین بوده و معادل با نهشته‌های کربنیفر دامنه شمالی البرز است. در واقع دریا در این ناحیه بعد از فاز پس‌روی البرزین، مجدداً پیش‌روی کرده و تا باشکرین پیشین تداوم داشته است.

کلیدواژه ها

میکروفونا, روزن‌داران, ویزئن پسین, باشکرین پیشین, کربنیفر, خمس, خلخال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.