تأثیر مشاورۀ گروهی بر نوع زایمان مادران نخست‌زا: یک کارآزمایی بالینی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-26-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 227
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینت جورابچی

استادیار، گروه مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران

زهرا روشن

دانشجوی کارشناسی ارشد مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران

محمود علیپور

استادیار، گروه آمار زیستی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران

فاطمه رنجکش

مربی، گروه مامایی، دانشکده پرستاری مامایی، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، قزوین، ایران

چکیده

مقدمه: حاملگی و زایمان یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی زنان به‌شمار می‌رود. یکی از دلایل تمایل مادران نخست‌زا به زایمان سزارین نداشتن آگاهی کافی در انتخاب نوع زایمان است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر مشاورۀ گروهی بر نوع زایمان در زنان نخست‌زا انجام شد. روش کار: این کارآزمایی بالینی روی ۱۶۰ مادر با بارداری کم‌خطر مراجعه‌کننده به مراکز سلامت شهر همدان انجام شد. زنان با بارداری ۲۳-۲۰ هفته و تک‌قلو وارد پژوهش شدند و معیارهای خروج ابتلا به هرگونه بیماری‌های مزمن و اعصاب‌وروان بود. نمونه‌ها با استفاده از تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله (۸۰نفر) و شاهد (۸۰نفر) تقسیم شدند. دو گروه مراقبت‌های معمول دوران بارداری را دریافت کردند. ۸ جلسۀ مشاورۀ گروهی هفتگی برای گروه مداخله برگزار شد. داده‌ها با استفاده از چک‌لیست شامل اطلاعات دموگرافیک، بارداری و زایمان گرد‌آوری و با آزمون‌های آماری تی مستقل و کای دو تجزیه‌وتحلیل شد.  یافته‌ها: نتایج حاصل از پژوهش اختلاف آماری معناداری را در میزان زایمان طبیعی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل نشان داد (۰/۰۴=P). همچنین براساس نتایج مطالعه میزان انجام زایمان فیزیولوژیک در گروه مداخله (۵۳/۲ %) به‌صورت معناداری بیشتر از گروه کنترل (۲۲/۲%) بود (۰/۰۰۲=P). نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه نشان داد که شرکت مادران نخست‌زا در جلسات مشاوره گروهی می‌تواند موجب افزایش میزان زایمان طبیعی و فیزیولوژیک شود و به‌عنوان یکی از روش‌های اجرایی برنامۀ مراقبت مادران باردار پیشنهاد می‌شود. 

کلیدواژه ها

Counseling, Nulliparous Women, Pregnancy, Childbirth, زنان نخست‌زا, مشاوره, زایمان, بارداری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.