اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، عزت‌نفس و نگرانی تصویر بدنی، بعد از اولین زایمان زنان شهرستان کاشان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 26، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-26-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 234
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهاره رسولی علی آبادی

کارشناسی ­ارشد، روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران

مهرداد کلانتری

دکترای روانشناسی بالینی، استادیار، گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

مقدمه: هدف از پژوهش حاضر، تبیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی، عزت‌نفس و نگرانی تصویر بدنی، بعد از اولین زایمان زنان شهرستان کاشان است.  روش کار: روش پژوهش نیمه‌تجربی و از طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. به این منظور از بین کلیۀ زنان بعد از اولین زایمان شهرستان کاشان در سال ۱۳۹۵ با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس ۸۷ نفر غربالگری شدند. از بین آنها تعداد ۳۰ نفر انتخاب و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. در مرحلۀ پیش‌آزمون و پس‌آزمون برای گردآوری اطلاعات از پرسش‌نامۀ افسردگی ادینبرگ، پرسش‌نامۀ عزت‌نفس کوپر اسمیت و پرسش‌نامۀ نگرانی از تصویر بدنی لیتلتون استفاده شد. سپس برنامۀ درمانی پذیرش و تعهد به‌مدت ۱ ماه طی ۸ جلسۀ ۹۰ دقیقه‌ای اجرا شد و پس از اجرای پس‌­آزمون، داده‌ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس تک‌متغیره و چندمتغیره تجزیه‌وتحلیل شد.  یافته‌ها: پژوهش حاضر بیانگر آن است که بین آزمودنی‌های گروه‌های آزمایش و شاهد حداقل از لحاظ یکی از متغیرهای وابسته (افسردگی، عزت‌نفس و بدشکلی بدنی) تفاوت معنی‌دار وجود دارد (۱۹/۱۹۵=F و ۰/۰۱> P). نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و گروه شاهد از لحاظ افسردگی (۹۵/۸۵=F و۰/۰۰۰۱=P)، عزت‌نفس (۹۱/۶۵=F و ۰/۰۰۰۱=P) و بدشکلی بدنی (۱۱۷/۰۴=F و ۰/۰۰۰۱=P) تفاوت معنی­داری وجود دارد.  نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می‌توان نتیجه گرفت که روش درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد در کاهش افسردگی و نگرانی تصویر بدنی و افزایش عزت‌نفس زنان بعد از اولین زایمان مؤثر است.  

کلیدواژه ها

Acceptance and Commitment Therapy, Postpartum Depression, Self-Esteem, Body Image Concerns, درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد, افسردگی پس از زایمان, عزت‌نفس, نگرانی تصویر بدنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.