بررسی تأثیر تمرینات تنفسی بر بروز آتلکتازی در بیماران کاندید جراحی بای‌پس عروق کرونر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 27، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-27-6_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 362
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدایار عشوندی

مرکز تحقیقات مراقبتهای مادر و کودک، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علومپزشکی همدان، همدان، ایران

عاطفه بوستان بخش

کارشناسیارشد پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

محسن صلواتی

مربی، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

محمد حسین بخشایی

دانشیار، گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

عباس مقیم بیگی

استاد، گروه آمار زیستی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

زهرا مقصودی

دانشجوی دکتری پرستاری، کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

مقدمه: بیمارانی که تحت درمان جراحی بای‌پس عروق کرونر قرار می‌گیرند، در خطر ابتلا به آتلکتازی هستند. استفاده از تمرینات تنفسی بعد از جراحی پیوند عروق کرونر به‌عنوان روشی مؤثر در کاهش آتلکتازی نتایج متنقاضی داشته است؛ بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی تمرینات تنفسی بر میزان بروز آتلکتازی در بیماران کاندید جراحی بای‌پس عروق کرونر انجام شده است. روش کار: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، ۸۰ بیمار کاندید جراحی بای‌ پس عروق کرونر که در سال‌های ۱۳۹۲-۱۳۹۴ به بیمارستان اکباتان همدان مراجعه کرده بودند، به‌طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. در گروه آزمون (۴۰ نفر)، تمرینات تنفسی به‌دنبال آموزش کامل و پس از خارج‌کردن لوله تراشه به‌صورت ۳۰ تنفس عمیق در ساعت به مدت سه روز به همراه مراقبت‌های روتین انجام شد. در گروه کنترل (تعداد ۴۰ نفر) بیماران تنها مراقبت‌های روتین دریافت کردند. از رادیوگرافی قفسه سینه نیز برای تشخیص آتلکتازی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها به‌کمک نرم‌افزار آماری SPSS نسخه ۱۷ انجام شد. یافته‌ها: دو گروه از نظر مشخصات فردی مانند سن و جنس، وضعیت تحصیلات، شاخص توده بدنی و... با یکدیگر تفاوت معنی‌داری نداشتند (۰/۰۵< P). نتایج حاصل از آزمون من‌ویتنی به‌منظور مقایسه دو گروه آزمون و کنترل از نظر بروز آتلکتازی، صدای تنفس و نوع تنفس نشان می‌دهد در همه ساعات بعد از عمل جراحی، تفاوت معنی‌داری بین دو گروه وجود دارد (۰/۰۰۱> P) که این یافته‌ها مؤید اثربخشی تمرینات تنفسی است. نتیجه گیری: این مطالعه نشان می‌دهد تمرینات تنفسی می‌تواند بروز آتلکتازی را کاهش دهد؛ بنابراین استفاده از این روش به‌عنوان مراقبت روتین در بیماران تحت جراحی کرونری قلب توصیه می‌شود.

کلیدواژه ها

Breathing exercises, Coronary artery bypass surgery, Atelectasis, تمرینات تنفسی, جراحی بای‌پس عروق کرونر, آتلکتازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.