رابطه بین فرهنگ ایمنی بیمار و حوادث ناخواسته بین پرستاران بیمارستان های آموزشی شهر تهران در سال 1398

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-28-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 323
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ادریس کاکه مم

دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علومپزشکی تبریز، تبریز، ایران

محمدرضا شیخی چمان

دانشجوی دکتری تخصصی اقتصاد سلامت، گروه اقتصاد سلامت، دانشکده مدیریت و اطلاعرسانی پزشکی، دانشگاه علومپزشکی ایران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: فرهنگ ایمنی بیمار به عنوان یکی از عوامل مهم برای کاهش حوادث ناخواسته در بیمارستان و ارتقای ایمنی بیمار شناخته شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین فرهنگ ایمنی بیمار و حوادث ناخواسته میان پرستاران بیمارستان های آموزشی منتخب شهر تهران انجام شد. روش‌کار: این مطالعه مقطعی در سال ۱۳۹۸ و در بین ۲۶۰ پرستار در ۷ بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه فرهنگ ایمنی بیمار و فراوانی حوادث ناخواسته گردآوری شد. برای بررسی رابطه بین فرهنگ ایمنی بیمار و حوادث ناخواسته از رگرسیون لجستیک چندگانه در نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. یافته‌ها: در میان ابعاد فرهنگ ایمنی بیمار، بالاترین نمره میانگین مربوط به بعد "یادگیری سازمانی" و پایین ترین نمره در زمینه "تبادلات و انتقال اطلاعات" بود. بین ۳۵/۴% تا ۵۱/۹% پرستاران تخمین زدند که در یک سال گذشته بروز یکی از شش حادثه ناخواسته را تجربه کرده‌اند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که ابعاد حمایت مدیریت از ایمنی بیمار، درک کلی از فرهنگ ایمنی بیمار، کار تیمی درون واحد های سازمانی، ارتباطات و ارائه بازخورد درمورد خطاها، مسائل مربوط به کارکنان و تبادلات و انتقال اطلاعات از پیش بینی کننده های معنی دار حوادث ناخواسته بودند ((P< ۰/۰۵. نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه حاضر این فرضیه را تایید کرد که بهبود فرهنگ ایمنی بیمار منجر به کاهش بروز حوادث ناخواسته بین پرستاران می شود، بنابراین ارتقای فرهنگ ایمنی در بیمارستان های کشور باید به عنوان یکی از اولویت های اساسی برنامه های مدیریتی قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

Patient safety culture, Adverse events, Nursing, فرهنگ ایمنی بیمار, حوادث ناخواسته, پرستاران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.