مقایسه برخی پارامترهای خونی مادران و نمرات آپگار نوزادان آنها در روش زایمان واژینال مرسوم با زایمان فیزیولوژیک

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مراقبت پرستاری و مامایی ابن سینا، دوره: 28، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NMJ-28-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدایار عشوندی

استاد، دانشگاه علومپزشکی همدان، همدان، ایران

سیده زهرا معصوومی

دانشیار، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران

فریده کاظمی

مربی، دانشگاه علومپزشکی همدان، همدان، ایران

آرزو شایان

مربی، دانشگاه علومپزشکی همدان، همدان، ایران

چکیده

مقدمه: مطالعۀ حاضر با هدف مقایسۀ برخی از پارامترهای خونی مادر و آپگار نوزادان آنها در روش زایمان واژینال مرسوم با زایمان فیزیولوژیک انجام شد. روش کار: این مطالعۀ نیمه‌تجربی در سال ۱۳۹۷ با ۴۰۰ نفر از زنان باردار کاندید انجام زایمان فیزیولوژیک و ۴۰۰ نفر از زنان باردار کاندید انجام زایمان واژینال مرسوم با روش نمونه‌گیری در دسترس انجام شد. مادران در گروه زایمان فیزیولوژیک افرادی بودند که هیچ مداخله رایج لیبر دریافت نکردند و طی لیبر آموزش‌هایی در رابطه با نحوۀ تنفس، حرکات چرخشی لگن، توپ زایمان، دوش آب گرم و ماساژ داده شد. نمونه خون وریدی همۀ مادران در دو گروه جهت سنجش مقدار هموگلوبین و هماتوکریت در زمان بستری شدن و ۶ ساعت پس از زایمان و نمرۀ آپگار دقیقۀ اول و پنجم نوزادان در دو گروه بررسی شد. داده‌ها با استفاده از Stata-۱۳ تحلیل شد و سطح معنی‌داری ۰/۰۵ در نظر گرفته شد. یافته‌ها: نتایج نشان داد در مرحلۀ ۶ ساعت بعد از زایمان، میانگین هموگلوبین و هماتوکریت در گروه زایمان فیزیولوژیک به‌طور معنادار بیشتر از زایمان واژینال مرسوم است (۰/۰۰۱> P). مقایسۀ نمرات آپگار نوزادن دو گروه در دقیقۀ ۱ و دقیقۀ ۵ نیز نشان داد میزان نمره آپگار در گروه زایمان فیزیولوژیک بیشتر از زایمان واژینال مرسوم است (۰/۰۵> P). نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد، انجام زایمان به روش فیزیولوژیک نسبت به زایمان مرسوم تأثیر ناچیز ولی معنی‌دار در جلوگیری از کاهش میزان هموگلوبین و هماتوکریت مادر در ۶ ساعت بعد از زایمان دارد. نمرات آپگار در دقیقه‌های ۱ و ۵ در زایمان‌های فیزیولوژیک بهتر از روش زایمان مرسوم است.

کلیدواژه ها

Childbirth, Mothers, Anemia, Apgar, Babies, زایمان, مادران, پارامترهای خونی, آپگار, نوزادان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.