اثر نانوذره مس بر جوانه زنی و رشد اولیه بذر گونه توت روباهی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی علوم و فناوری نانو
  • کد COI اختصاصی: ICNNA01_095
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گیسو حمزه زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و مهندسی مرتع، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مهدی معمری

دانشیار علوم مرتع، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

معصومه عباسی خالکی

دانش آموخته دکتری علوم مرتع، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

بررسی تاثیر نانوذرات مس بر اندام های گیاه مرتعی توت روباهی طی آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار با تیمارهای آزمایشی شامل سه غلظت ذرات نانومس 20، 40 و 60 درصد و تیمار شاهد در گلخانه دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی انجام گردید. نتایج نشان داد بیشترین کاهش صفات طول ریشه و ساقه به ترتیب به میزان 42/70 و 52/82 درصد در نانوذرات مس با غلظت 40 درصد، وزن تر ساقه و وزن خشک ریشه به ترتیب به میزان 41/54 و 43/29 درصد با نانوذرات مس با غلظت 60 درصد و سرعت جوانه زنی و بنیه بذر به ترتیب به میزان 23/18 و 48/54 درصد با نانوذرات مس با غلظت 20 درصد نسبت به تیمار شاهد رخ داده است. همچنین بیشترین افزایش درصد جوانه زنی و مدت جوانه زنی به ترتیب به میزان 7/14 و 28/70 درصد در غلظت 60 درصد نانوذرات مس صورت گرفته است. همچنین ضریب آلومتری در دو غلظت 20و 40 درصدی نانوذرات مس به ترتیب به میزان 11/86 و 24/07 درصد افزایش یافته است درحالیکه در غلظت 60 درصد کاهش 7/47 درصدی را از خود بروز داده است. بنابراین یافته ها نشان میدهد که تغییرات طول و وزن خشک ریشه، طول و وزن تر ساقه، سرعت جوانه زنی و بنیه بذر نسبت به هر سه غلظت نانوذرات مس اثر منفی داشته است. لذا نتایج بینش درک ما از سمیت نانوذرات مس در گیاه توت روباهی را فراهم میکند، و یافته ها میتواند برای توسعه استراتژی های دفع ایمن نانوذرات استفاده شود.

کلیدواژه ها

بنیه بذر، توت روباهی، جوانه زنی، نانوذرات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.